Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”Varför sätter SD symbolpolitik framför Skånes bästa?”

Gränskontrollerna hindrar inte en enda asylsökande från att komma in i Sverige, skriver fem företrädare för Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att påstå att gränskontrollerna skulle kunna stoppa ryska agenter är löjeväckande, skriver artikelförfattarna.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Niclas Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne, förstår varken hur gränskontrollerna i Öresundsregionen eller Sveriges arbete mot kriminella gäng fungerar (Aktuella frågor 1/2). Inte heller verkar han veta hur säkerhetshoten mot Sverige ser ut.

Därför landar han och hans parti fel när de försvarar ineffektiva gränskontroller och prioriterar symbolpolitik från partivännerna i Stockholm framför en fungerande arbetsmarknad i Öresundsregionen.

Låt oss gå igenom de punkter som Niclas Nilsson lyfter fram när han försvarar gränskontrollerna över Öresund.

Annons

1. Asylinvandringen. Gränskontrollerna hindrar inte en enda asylsökande från att komma in i Sverige. För det är inte så det funkar. Om du kommer till gränskontrollen utan att ha giltigt skäl att vara i Sverige och mot all förmodan stoppas, då kan du där och då söka asyl. Gränskontrollerna stoppar inte asylsökande.

Annons

2. Det säkerhetspolitiska läget. Att som Niclas Nilsson påstå att gränskontrollerna skulle kunna stoppa ryska agenter är löjeväckande.

Agenter har fungerande pass, finns på ryska ambassaden eller i Sverige på andra sätt och rekryteras bland svenskar.

Vill en rysk agent av någon outgrundlig anledning ta sig till Sverige via Danmark kan personen i fråga vifta i två sekunder med ett äkta eller falskt körkort när hen kommer till Hyllie med tåget. Att tro att utländska spioner fastnar i gränskontrollerna visar på en enorm naivitet och okunskap om Rysslands förmågor.

Gränskontrollerna stoppar helt enkelt inte ryska agenter.

3. Vapen. Gängkriminaliteten är förödande för Sverige. Inte minst för Malmö.

Niclas Nilsson hävdar att ”gränskontrollerna vid Öresund är nödvändiga för att hålla ute kriminella, deras vapen och den narkotika de krigar om att få sälja i svenska städer.” Vi är överens om att bekämpa smuggling av droger och vapen. Men det hjälper inte gränskontrollerna till med.

Det är tullen som stoppar vapen och droger. Och tullen är kvar oberoende av gränskontrollerna.

Vi har tagit del av den statistik från Polisen som finns för gränskontrollerna. Statistiken visar att när Polisen under 2016-2017 utförde totalt 20 miljoner kontroller hittades enbart fyra vapen. Det är nog den minst effektiva polisinsatsen mot vapen man kan tänka sig. Men det är den SD vill prioritera för att symbolpolitik för dem är viktigare än effekt. SD:s och regeringens fokus på gränskontroller är ett hinder för en effektiv kamp mot gängen i Malmö och Skåne.

Annons

Annons

När Centerpartiet vill ha poliser på gatan för att stoppa brott vill SD ha poliser på Öresundsbron för att stoppa pendlare.

Vi måste fråga: Varför sätter SD Stockholms symbolpolitik framför Skånes bästa? Varför försvarar SD ineffektiva gränskontroller samtidigt som partiet hindrar effektiva insatser mot gängen i Malmö och Skåne? Det är förödande för vår region.

Det är naivt att tro att gränskontrollerna kan genomföras utan att skada Skåne. Näringslivet och alla partier i Skåne förutom SD är överens om det. Men SD står inte på Skånes sida. Det är sorgligt.

SKRIBENTERNA

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö

Jonny Cato (C), riksdagsledamot från Helsingborg

Birte Sandberg (C), gruppledare i regionfullmäktige

Charlotte Bossen (C), gruppledare i regionfullmäktige

Anton Sauer (C), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan