Annons

Annons

Annons

Parasport

Tillbaka efter stora pandemitappet: ”Kändes länge ovisst”

Malmö Open gör en efterlängtad återstart efter Coronapandemin som slog hårt mot parasporten. På tre år har man förlorat mer än var tredje utövare.

– Det kändes länge ovisst, men det är fantastiskt att vi är igång, säger Malmö Opens sportmanager Thomas Jönsson.

Text

Malmös David Olsson är en av över tusen parasportare som kommer till spel i Malmö Open i helgen.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Fram till 2021 hade Malmö Open arrangerats årligen sedan 1977.

Coronapandemin satte sedan stopp för tävlingarna två år på raken. Förutom att de flesta tävlingar försvann under nästan två års tid så tappade också sporten 40 procent av sina utövare mellan åren 2019 och 2022, visar statistik från Riksidrottsförbundet.

– RF:s siffror är talande och visar att vi är det förbundet som blev hårdast drabbat av pandemin. Procentuellt tappade vi flest utövare och det har varit en utmaning att få tillbaka dem, säger Thomas Jönsson, som till vardags jobbar i Malmöklubben FIFH.

Han berättar att det fanns en ovisshet kring återstarten av Malmö Open i år, men man ser det som en stor framgång att man lyckats samla över 1000 deltagare från 23 nationer i 12 olika idrotter.

Annons

– Det fanns en stor osäkerhet framför allt kring de internationella deltagarna. Jag har upplevt att det fortsatt funnits en stor oro att ge sig ut och flyga. Men jag gläds mycket åt att vi får tillbaka en internationell mötesplats och en unik tävling, säger Thomas Jönsson.

Annons

Till årets tävlingar tvingades man dock ställa in all simning efter att antalet anmälda blev för få.

Däremot är pingistävlingen större än någonsin. 160 deltagare från elva olika nationer med bland annat några paralympicsmedaljörer och topprankade spelare.

En av de som kommer till spel är hemmaspelaren David Olsson, 23, som fick sitt internationella genombrott förra året med två turneringssegrar och VM-spel.

– Det känns hoppfullt. Malmö Open är årets första tävling och jag hoppas att den sätter tonen för säsongen, säger han.

David Olsson tränar till vardags både med FIFH i Malmö och med eleverna på pingisgymnasiet i Eslöv. ”Jag lär mig väldigt mycket i båda miljöerna”, säger han.

Bild: Peter Frennesson

Som landslagsspelare fick David Olsson möjlighet till bra träningsmöjligheter även under pandemin, men han märkte som alla andra att parasporten gick på knäna och tappade många utövare.

De senaste åren har han själv slitit hårt för att rekrytera till FIFH:s nybörjarverksamhet i bordtennis.

– Det har verkligen gått spikrakt uppåt. Vi har vuxit till mer än det dubbla och tvingats dela upp nybörjargruppen i två för att klara av det. Flera har också snabbt tagit steget till tävlingsgruppen och spelat sina första nationella tävlingar, berättar han.

Annons

Hans eget recept till framgången med rekryteringen handlar om bra ledare och en miljö där alla känner tillhörighet.

Annons

– Sedan vill vi att de aktiva ska må bra, trivas, ha kul och hela tiden utvecklas efter sin egen potential.

Under förra säsongen fick David Olsson sitt stora lyft. Efter sin första turneringsseger på touren i Spanish Open kom den andra av bara farten och senare även en finalplats Thailand. Det blev ett skutt uppåt på rankningen och han fick åka till sitt första VM.

– När jag började den säsongen fanns inte ens VM i mina tankar, men efter första turneringssegern fick jag upp självförtroende och plötsligt kunde jag tänka: ”varför ska jag inte kunna slå honom även om han är topprankad”. Numera har jag tuffa målsättningar och i Malmö Open är mitt mål först och främst att vinna dubbeln med min VM-partner Alexander Öhgren.

Fakta

Malmö Open

Malmö Open är Europas största parasportevent och har arrangerats sedan 1977.

Tävlingens toppnotering i antalet utövare och sporter var 2016 när 2518 deltog i 18 olika sporter.

2023 räknar man med att komma upp i strax över tusen deltagare i 12 idrotter.

Tävlingarna sker på Stadionområdet, Hyllie sportcenter, Glasbrukshallen, FIFH-hallen och Hästhagens sporthall.

Idrotterna i år är: biljard, rullstolsinnebandy, goalball, parahockey, rullstolsbasket, bordtennis, tennis, innebandy, boccia, elhockey, fotboll och bowling.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan