Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Fler erbjuder privat terapi på hästryggen: ”Djuren ifrågasätter en inte”

Madeleine Nielsen, 53 år, har inte kunnat jobba ordentligt på flera år, till följd av svår utmattning.

Maja Svensson, 13 år, har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och drabbades tidigt av psykisk ohälsa. Det höll henne hemma från skolan.

Båda har blivit hjälpta genom hästunderstödd terapi, men behandlingsformen ingår ännu inte i Region Skånes vårdutbud.

Text

Hästunderstödd terapi handlar om mycket mer än bara ridning. Madeleine Nielsen, som var Thomas Andersens första klient på Rödde Ranch, menar att hon får mycket kraft bara av att krama om hästarna i hagen: ”Här får man en helt annan närvaro med hästen.”

Bild: Lars Brundin

Annons

Terapihästen Aske står i utestallet. På hans ena sida står Thomas Andersen, på den andra klienten Madeleine Nielsen. De står vända mot varandra med slutna ögon och händerna vilandes på hästryggen.

– Andas in, andas ut. In, och ut.

All stress som byggts upp inom Madeleine Nielsen under veckan ska läggas åt sidan. Det är dags att infinna sig i nuet, för en stunds meditation i hästens sällskap.

– Jag tycker verkligen om den här öppenheten, att tankarna får lov att bara komma och gå, säger hon.

Rödde Ranch i Blentarp är en av flera skånska verksamheter som erbjuder hästunderstödd terapi (HUT). Hit kommer människor med olika funktionsnedsättningar eller en historik av psykisk ohälsa, såväl som personer som bara vill få en paus i vardagen.

Annons

Thomas Andersen menar att det är viktigt att varken stressa klienten, hästen eller sig själv. ”Vi går långsamt fram och ger klienten tid”, förklarar han.

Bild: Lars Brundin

Annons

Thomas Andersen har arbetat som undersköterska i flera år och har nu utbildat sig inom HUT. Han har ridit sedan barndomen och funderade länge på hur han skulle kunna jobba med hästar.

– Jag har letat efter hästutbildningar i flera år, men hade inte riktigt hittat något som var för mig, säger han.

På gården finns förutom hästarna också fyra hundar, en gris och flera höns. Under det senaste året har allt fler hittat hit. Klienterna har varit både vuxna och barn med olika bakgrund och behov.

Jag har haft ett par klienter som är hästrädda, och dem kan vi ju inte slänga upp direkt på hästen.

– Varken jag, hästarna eller naturen dömer. Här är man välkommen att vara sig själv, säger Thomas Andersen.

Behandlingen anpassas efter varje individ. Några kommer upp på hästryggen direkt, medan andra stannar på marken.

– Jag har haft ett par klienter som är hästrädda, och dem kan vi ju inte slänga upp direkt på hästen. Så då börjar vi med att bara sitta i hagen med ponnyerna, säger Thomas Andersen.

Madeleine Nielsen har den senaste tiden börjat hitta tillbaka till hästarna och ridningen, efter att tidigare ha gått på ridskola som barn och tonåring.

Bild: Lars Brundin

Under utbildningen fick vännen Madeleine Nielsen vara testperson. Efter det har hon fortsatt att komma hit regelbundet för ridturer.

– Jag kommer inte ut så mycket i naturen annars, det är lite av en process att ta sig ut, säger hon.

För tio år sedan drabbades hon av en utmattning som till slut också påverkade kroppen fysiskt.

– Hästarna har varit mina ben. Jag har fått åka med medan Thomas har lett hästen. Jag har inte behövt tänka på något annat än djuret under mig och att ta in den fantastiska skogen häromkring.

Annons

Annons

När hon mådde som allra sämst gick det inte att gå på den vanliga ridskolan med de stora grupperna.

Mitt ute bland fälten i Skivarp ligger Hippopower. På en grusväg i anslutning till anläggningen skrittar ponnyn Malva med Maja Svensson på ryggen. Renate Sundholm, som driver verksamheten, leder vägen.

En bit bakom går Majas mamma, Jenny Svensson. Hunden Puh drar i kopplet medan hon berättar hur de hamnade här:

– Vi har varit lite desperata. Man får leta med ljus och lykta faktiskt, efter någonting som kan funka.

Ponnyn Malva, som Maja Svensson brukar rida, är en av Renate Sundholms nyare terapihästar.

Bild: Lars Brundin

Maja Svensson har autism, add samt återkommande ångest och depression. För tre år sedan ”kraschade hon helt”, beskriver Jenny Svensson. Tiden sedan dess har präglats av hög skolfrånvaro.

De vände sig till barn- och ungdomspsykiatrin, men den långa vårdkön gjorde det svårt att få hjälp. Det blev också svårt att upprätthålla Majas ridintresse.

– När hon mådde som allra sämst gick det inte att gå på den vanliga ridskolan med de stora grupperna. Det blev för mycket för henne, säger Jenny Svensson.

Rektorn på Majas skola tipsade om Hippopower. Efter ett år hos Renate Sundholm är de positiva effekterna påtagliga, enligt mamma Jenny.

– Hon blir pratglad och pratar mycket om hästen. Annars är hon ganska tystlåten och tänker mycket på svarta saker. Men här får hon positiva möten, som gör henne lite gladare och mer öppen.

Annons

Enligt Jenny Svensson har ridningen hjälpt hennes dotter Maja att börja öppna upp sig mer: ”Bara att sitta i bilen på vägen hit är lite terapi i sig, hon berättar gärna om vad hon har varit med om och om hästen.”

Bild: Lars Brundin

Renate Sundholm är utbildad socialpedagog, men hästintresset har funnits där sedan barnsben. Förutom att arbeta inom psykiatrin och med barn med autism, jobbade hon under en tid som instruktör på en ridskola.

Annons

För drygt tio år sedan startade hon verksamheten där de olika kompetenserna kunde mötas. I dag finns totalt sex hästar på gården.

– Jag har länge haft en dröm om att förena hästar med människor och psykologi, säger hon.

Inbäddat innehåll

I dag ingår inte terapiformen HUT i Region Skånes vårdutbud. Både Renate Sundholm och Thomas Andersen menar att det är till nackdel för vårdtagarna.

– Det ska inte bara vara för de rika. Jag tycker att det ska bli mer tillgängligt. Det hade också kunnat hjälpa fler mindre företag att gå runt, säger Renate Sundholm.

Region Skåne har däremot upphandlat naturunderstödd rehabilitering (NUR), sedan 2014. Den innebär att människor med stressrelaterad psykisk ohälsa kan få hjälp i landsbygdsmiljö. Ibland är olika djur en del av behandlingen.

Maja Svensson, 13 år, började rida ute hos Renate Sundholm förra vintern. Terapipassen har hjälpt henne att hitta tillbaka till hästintresset.

Bild: Lars Brundin

Madeleine Nielsen vill gärna se en ökad satsning, där HUT också ingår.

Annons

– Ibland säger man i vården: ”Jag har gjort allt jag kan, jag har gett dig en psykolog och antidepressiva, nu kan jag inte göra mer.” De borde verkligen vara mer alternativa. Det finns mycket forskning som visar att naturen är bra för oss, säger hon.

De är så stora, så det blir en sådan kraft. Och så kan de bära. Bara det är terapeutiskt i sig, att den låter oss sitta på sin rygg.

Renate Sundholm menar att hästar har en speciell helande kraft.

– De är så stora, så det blir en sådan kraft. Och så kan de bära. Bara det är terapeutiskt i sig, att den låter oss sitta på sin rygg. Det är lite samma känsla som att bli vaggad i en famn, säger hon.

Annons

Renate Sundholm har alltid haft en fascination för både hästar och människans psykologi. Här med Maja Svensson, som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och varit drabbad av psykisk ohälsa.

Bild: Lars Brundin

Djuren bidrar också till en trygg och öppen miljö, som är svår att hitta i andra sammanhang, menar de vi träffar.

– Djuren ifrågasätter en inte. Här behöver man inte förklara sig. Man bara är, och man måste vara fokuserad på här och nu, på djuret och på lugnet, säger Jenny Svensson.

På Hippopower börjar det bli dags att avrunda kvällens ridtur. Innan det är dags att åka hem väntar lite ompyssling av hästen, som sedan ska släppas ut i hagen.

– Det här är bästa dagen i veckan, säger Maja Svensson innan hon börjar leda Malva mot stallet.

Fakta

Hästunderstödda insatser (HUI)

HUI används i dag inom hälso- och sjukvård, psykosocialt arbete och skola, och kan utövas av personer med en grundprofession inom något av dessa områden (till exempel psykologer, socionomer, socialpedagoger, sjukgymnaster och arbetsterapeuter), samt en tilläggsutbildning i hästunderstödda insatser.


Insatserna delas in i tre undergrupper:
Hästunderstödd terapi (HUT) - målinriktad behandling.
Hästunderstött lärande (HUL) - lärande och utveckling.
Hästunderstödd aktivitet (HUA) - hälsofrämjande aktivitet.


Källa: Organisationen för hästunderstödda insatser (OHI), Socialstyrelsen.

Annons

Läs mer:

Hästterapi effektivt mot stress – men fler studier krävs.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan