Annons

Annons

Annons

Alla hjärtans dag

Fler män än kvinnor nätdejtar: ”Kändes lite genant i början”

På krogen, jobbet, i klassen – eller kanske i appen? Många använder nätdejtning i jakten på en partner. Vanligast är det bland män, visar nya siffror. Anton, 24, och Petar, 39, berättar om hur det är att leta efter kärleken online.

Text

”Det hade nog varit svårt att träffas utan appen”

Anton Öreberg träffade sin sambo på dejtningsappen Tinder – det var andra gången han gick på Tinderdejt. ”Vi pratade på Tinder i en vecka och sen gick vi på en första dejt. Det var väl där nånstans som appen slutade vara involverad. Målet med Tinder var ju att avinstallera Tinder. Och det hände efter någon månad.”

Bild: Lars Brundin

Anton Öreberg, 24 år, Lund:

”Jag och min sambo har varit tillsammans i lite mer än två och ett halvt år. Vi träffades först på dejtningsappen Tinder. Jag var hennes första Tinderdejt, hon var min andra. För egen del så var jag inte på Tinder så mycket, jag var bara inne och svajpade då och då. Jag såg det som ett komplement till det ordinarie dejtningslivet.

När vi chattade hade vi en jättebra connection. Vi började med en promenad, som sen ledde till att vi tog en fika och sen lunch. Efter det ville vi göra nåt mer personligt, så vi spelade squash. Det var en kompromiss, eftersom ingen av oss är så bra på det.

Annons

Annons

Vi upptäckte att vi hade ganska mycket gemensamt. Vi bodde på samma studentboende i Lund, i byggnader nära varandra, vilket vi inte hade någon aning om. Men jag befann mig i en bubbla och umgicks bara med de som gick på LTH, medan min sambo pluggar till lärare. Men vi hade inga gemensamma vänner, så det hade nog varit svårt att träffas utan appen.

Det var precis innan pandemin tog fart som vi träffades. De flesta hade en ganska tuff och tråkig period då men vi hade det bra. Vi fick en massa tid att lära känna varandra utan distraktioner. Nu har vi bott ihop i ungefär ett och ett halvt år.

”Om någon i kompisgänget vill träffa någon men inte har Tinder så uppmanar man dem att skaffa appen. Det är väl det minsta du kan göra, typ. Sen är det underhållande för man kan verkligen prata om Tinder. Uppdatera vänner om sitt svajpande och vem man matchat med”, säger Anton Öreberg.

Bild: Lars Brundin

Tinder hade jag haft sen gymnasiet, men jag var inte jätteaktiv. Det var efter att kompisar sa att de hade skaffat Tinder. Gud vad töntigt, tänkte jag då. Men när de började få dejter genom appen så verkade det ju spännande. Men det tog många år innan jag faktiskt blev intresserad och tog det på allvar.

Jag själv anser mig inte vara en nätdejtare. Det kändes lite genant, i alla fall i början. Men i efterhand så gör det verkligen ingenting, det är ganska kul att säga att jag och min sambo träffades på Tinder. En success-story, liksom.”

Fler män än kvinnor nätdejtar, enligt en undersökning från Internetstiftelsen. ”Jag tror att det finns en förväntan att det är lättare för tjejer att träffa nån. De kanske känner att de inte behöver nätdejta. Om de väl gör det så kommer de kanske snabbare därifrån. Jag tror att det finns fler killar på till exempel Tinder som inte lägger energin eller viljan att komma därifrån. Jag var själv på Tinder ganska länge innan jag tog det på allvar och försökte få dejter,” säger Anton Öreberg.

Bild: Lars Brundin

Fakta

Anton Örebergs tre tips för nätdejtning

1. Gör inte första dejten för komplicerad. Föreslå något som inte är ett för stort åtagande eller som tar för lång tid. Det är en person du aldrig har träffat förut. Då ska det inte vara nån risk att nån känner sig otrygg.


2. Hitta på något mer unikt och personligt som ni har gemensamt som andra dejt. Det gör dig mer minnesvärd i dejtningspoolen, istället för ”vänta, vem var det nu jag gick på bio med?”


3. Var dig själv, både i din profil och när du går på dejt. Om du försöker framställa dig själv som en helt ideal person i din profil kommer det inte att matcha hur du är i verkligheten. Du måste så småningom vara dig själv i verkligheten ändå, så då kan du lika gärna framställa dig själv som du är.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

”Grindr är ett av de vanligaste sätten att träffa någon”

”Mina tjejkompisar säger ofta att de inte pallar med dejtningsgappar. Det är för många idioter där som skriver skit till dom. Det händer på Grindr också. Problemet med dejtningsappar är att många glömmer att det är en annan person som sitter bakom bilden”, säger Petar Chergarov.

Bild: Lars Brundin

Petar Chergarov, 39, Malmö:

”Jag har bott i Sverige i lite mer än sju år nu. Jag kom för att plugga min master på Malmö universitet och stannade i Sverige. I mitt hemland Bulgarien finns det för många homofober. Jag trivs mer här. Malmö är mysigt och jag gillar att här finns folk från hela världen.

I Bulgarien använde jag nätdejtning på webbsidor, som Planet Romeo, men inte här. Jag har använt dejtningsappen Grindr sen jag fick min första smartphone, för fem-sex år sen. Det är en dejtningsapp speciellt för män som är gay.

I början när jag inte var så van vid att använda appen var jag lite ledsen när jag inte fick uppmärksamhet eller när jag gillade en kille men han inte gillade mig tillbaka. Nu tar jag det inte på så stort allvar längre. Om jag hittar den rätta killen för mig genom appen – okej. Om det bara är sex – okej. Om ingenting alls händer så är det också okej. Jag väntar på att universum ska bestämma åt mig, ha ha.

”Grindr är ett av de största sätten att träffa någon. Malmö är inte så stort och det finns inte så många gayklubbar och barer. Det fanns innan, men de har stängts ner”, säger Petar Chergarov.

Bild: Lars Brundin

De flesta säger att de använder Grindr mest för sex, men jag tycker att man kan använda appen för vad som helst. Om man är fokuserad på sex kan man hitta sex. Om man är fokuserad på relationer kan man hitta en relation. Jag hade en pojkvän som jag träffade via Grindr för två år sen. Men vi passade inte så bra ihop så vi gjorde slut. Men jag är hoppfull fortfarande.

Annons

Annons

”Det som är bra med Grindr är att man inte behöver matcha med någon – man kan skriva direkt till dem. Svarar de så svarar de”, säger Petar Chergarov.

Bild: Lars Brundin

Grindr är ett av de vanligaste sätten att träffa någon. Malmö är inte så stort och det finns inte så många gayklubbar och barer. Det fanns innan, men de har stängts ner. Men jag personligen är nykterist, så för mig passar dejtningsappar mycket bättre. Jag kan sitta bekvämt hemma i lägenheten och chatta med någon som jag gillar. Om vi klickar så kan vi träffas efteråt och se var vi kommer att hamna.

Jag är mest fokuserad på appen, men om nån kompis introducerar mig för nån kille och vi klickar, varför inte? Jag hoppas att jag en dag kommer att hitta min partner som passar mig på riktigt.”

Fakta

Petar Chergarovs tre bästa tips för nätdejtning:

1. Ha inga stora förväntningar. Många som nätdejtar är inte så seriösa, så ta det inte på för stort allvar.
2. Behandla och bemöt andra som du själv vill bli bemött. Glöm inte att det är en annan person, med känslor, hopp och förväntningar precis som du som sitter bakom bilden på din skärm.
3. Var ärlig om dig själv. Precis som du vill att andra på appen ska vara ärliga om sig själva.

Fakta

Så många nätdejtar

• Var fjärde singel har nätdejtat i år, vilket är lika många som föregående år.

• Av dem som träffat sin nuvarande partner inom de senaste tjugo åren träffades tre av tio på nätet.

• Fyra av tio som mötte sin nuvarande partner inom de senaste fem åren träffades via nätet.

• Fler män än kvinnor nätdejtar – en tredjedel av alla manliga singlar nätdejtade förra året jämfört med bara en femtedel av de kvinnliga singlarna.


• Studien har inte undersökt varför, men enligt Jannike Tillå på Internetstiftelsen skulle det kunna vara normer som gör att män förväntas kontakta och ta initiativ i relationer som bidrar till statistiken. Enligt henne har nätdejtning blivit helt vedertaget de senaste tjugo åren.

”Nätet är en stor del av allas liv nu, så det är helt naturligt att man dejtar där också. Nätdejtning har gått från att vara ett roligt fenomen till något seriöst. Egentligen är det ett sätt att ha koll på folk och utforska om man tycker man passar ihop innan man träffas fysiskt, snarare än att ses på krogen och försöka avgöra baserat på omedelbar attraktion ifall det kan vara värt ett försök.”

Källa: Internetstiftelsen

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan