Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Hästterapi effektivt mot stress – men fler studier krävs

Mer kunskap och förståelse krävs för att hästunderstödd terapi ska bli en etablerad behandlingsform vid psykisk ohälsa. Det menar Lundaforskaren Marie Gudmundsson. Hon hoppas bidra till det genom en ny studie.

Text

Marie Gudmundsson, doktorand i psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet vid Lunds universitet.

Bild: Josefine Krischausky

Annons

I Sverige har ridning sedan slutet av 1950-talet använts som en form av rehabilitering för personer med funktionsnedsättningar. Därtill har hästunderstödd terapi (HUT) fungerat som tilläggsterapi inom psykosociala behandlingar samt psykoterapi vid psykisk ohälsa.

Enligt Marie Gudmundsson, doktorand i psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet vid Lunds universitet, har synen på terapiformen sakta börjat förändras.

– Det är lite mer känt nu än vad det var för femton år sen. Då visste absolut ingen vad det var, säger hon.

Marie Gudmundsson har arbetat som arbetsterapeut och varit ordförande för Organisationen för hästunderstödda insatser (OHI). Även om acceptansen ökat, menar hon att det fortfarande råder flera missförstånd kring vad HUT egentligen innebär.

Annons

Annons

– Det är precis som vilken behandling som helst. Vi använder oss av hästen och dess miljö för att nå de behandlingsmål som vi vill uppnå.

Hon poängterar att terapin kan vara värdefull även för den som saknar hästerfarenhet.

– Man måste inte vara hästintresserad. Det kanske kan underlätta ibland, men egentligen spelar det ingen roll.

Att umgås med hästar är bra även för dem som egentligen inte har något intresse för djuren, menar forskaren Marie Gudmundsson.

Bild: Hanna Rahlén

I dag erbjuds HUT främst i privat regi. Några regioner har erbjudit behandlingen till vissa patienter på prov.

– Men ofta är det projekt, som inte har varit finansierade direkt av hälso- och sjukvården. Det är inte så att man säger ”vi upphandlar hästunderstödd terapi”. Så långt har man inte kommit.

Mer forskning krävs för att terapiformen ska gå genomslag, menar Marie Gudmundsson. De få studier som genomförts visar dock på positiva effekter.

– Man har sett att människor dels klarar stressade situationer bättre, dels mår bättre. Men också att det påverkar hjärnstrukturen – områden som krymper av stress har kunnat återhämta sig.

Själv arbetar hon för tillfället med ett nytt forskningsprojekt, som undersöker HUT:s effekter på patienter som lider av stress och ångest.

Annons

– Vi hoppas bidra med mer kunskap, men också ett koncept. Det är lite mer som ett pilotprojekt, där vi vill se vad deltagarna har upplevt och vad det har betytt för dem.

Annons

Läs mer:

Fler erbjuder privat terapi på hästryggen: ”Djuren ifrågasätter en inte”

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan