Annons

Annons

Annons

Limhamns silor

Insändare
Höghuset – en provokation mot Limhamns historia

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det vinnande förslaget om framtiden är presenterat för de sex silorna som står vid det som nu är Limhamns Sjöstad. De har inte använts under de senaste femton åren och många hade nog förväntat sig att de skulle rivas och släppa in lite luft och ljus i de nybyggda kvarteren.

Fem av de befintliga tornen ska rivas enligt det förslag som fastighetsbolaget Trianon och bostadsutvecklaren Lernacken Fastigheter tagit fram.

Bild: Pressfoto

Mest iögonfallande är ett 30 våningar högt bostadshus placerat intill det torn som ska bevaras. De beskrivs som ”eleganta torn i ett kalkbaserat grönt landskap”.

Annons

Det blir en befrielse att slippa de övergivna silorna även om de påminner om Limhamn som landets en gång största cementtillverkare. De tre mindre sargade får idag fungera som toaletter, platser för tillfälliga kärleksmöten och graffitikonst.

Annons

Ett höghus som är närmare 100 meter högt kan inte få bli verklighet på den ytan. Det är en provokation mot Limhamns historia. Silon som står närmast Ön ska ha håligheter i betongen och bli en attraktiv plats för flora och fauna. Kirskål och råttor?

Det nya höghuset blir också en säkerhetsrisk. Höjden på Öresundsbrons pyloner och även deras placering beaktades ur flygsäkerhetssynpunkt vid brons projektering. Det fick inte finnas någon risk vid inflygningarna till Kastrup. Har sådana beräkningar gjorts för 30-våningshuset?

Förslagsställarna motiverar de 30 våningarna som en möjlighet för de boende att kunna njuta av utsikten. Vi som bor i Limhamn kan njuta av de fantastiska miljöerna på mycket lägre höjd.

”Habitat: Limhamn” ska återställa den gamla industrikaraktären, enligt förslagsställarna. En naturlig fråga är om de och de tre arkitektfirmorna har besökt stadsdelen vid havet, lärt sig dess historia med hjälp av alla bilder och artiklar som finns att tillgå, inte minst hos oss i Limhamns Museiförening?

Malmös politiker har beslutat att Limhamn är ett område där man kan bygga högt. Det är en uppfattning som fastighetsbolaget också har tagit till sig – man väljer att bygga bostadsrätter i stället för hyresrätter. Då kan det löna sig att bygga högt.

Annons

Marie Bosund Hedberg, med styrgruppen i Limhamns Museiförening

Vad tycker du om byggandet av höghuset på Limhamn? Tyck till nedan!

Inbäddat innehåll

Så här skickar du in en insändare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan