Annons

Annons

Annons

Sverige

Kristersson: Stridsflyg ett gemensamt beslut

På plats i Kiev lovar statsminister Ulf Kristersson (M) att stödet ska fortsätta flöda till Ukraina.

Han utesluter inte ett framtida beslut om stridsflyg, men säger att sådan hjälp kommer att kräva "internationellt samarbete".

Ulf Kristersson och Volodymyr Zelenskyj på pressträffen.

Annons

Kristersson lovar att Sverige kommer att fortsätta stötta Ukraina – ekonomiskt, politiskt och militärt. Senare i månaden tas beslut om ytterligare humanitärt stöd, uppger han under en gemensam pressträff i den ukrainska huvudstaden.

Statsministern underströk att leveranser är på gång, men på en fråga om när de omtalade Archersystemen skickas till Ukraina svarar han vagt.

Annons

– Det uppenbara svaret är så snart som möjligt. Vi pratar av uppenbara skäl aldrig om exakta datum. Det finns praktiska skäl till det också.

Annons

Han tillägger att Sverige kommer att stötta Ukraina så mycket man kan – utan att samtidigt riskera sitt eget försvar. Det viktigaste är att hålla EU samman gentemot Ryssland och för att se till att Ukraina vinner kriget, enligt Kristersson.

Hör hemma i EU

Även vad gäller Ukrainas process för att bli EU-medlem kommer Sverige att göra “allt vi kan”.

– Jag vill förmedla Sveriges fasta stöd för Ukrainas integrering i EU, säger Kristersson.

– Ni hör hemma i EU.

Zelenskyj tackade för allt stöd. Han fick också en fråga om något möte med USA:s president Joe Biden är inplanerat.

– Vi har bjudit in honom och när han har möjlighet tror jag att han med glädje skulle besöka Ukraina. Det vore en viktig signal för att visa deras stöd för Ukraina, säger Zelenskyj.

– Vi är tacksamma för deras stora stöd, tillägger han.

Tidigare bilder från regeringskansliet visade hur Zelenskyj och Kristersson satt i möte i presidentpalatset.

Oaviserad visit

Besöket var helt oaviserat, och sker under stort hemlighetsmakeri. Det kommer i sken av Sveriges initiativ att försöka få loss beslagtagna ryska tillgångar i Europa till Ukrainas återuppbyggnad.

Ukraina har också tryckt på för att få avancerade stridsplan från väst, och i det sammanhanget har svenska Gripen nämnts.

– Vi utesluter ingenting, det här är inte en tidpunkt för att utesluta något, säger Kristersson i Kiev.

Annons

– Å andra sidan ser vi det som ett faktum att vi behöver internationellt samarbete för att gå vidare, fortsätter han – en signal om att ska beslut om stridsflyg fattas bör västmakter göra det tillsammans.

Annons

Detta är Kristerssons första besök i Ukraina som statsminister. Hans företrädare på posten, Magdalena Andersson (S), besökte landet i somras.

Ulf Kristersson och Volodymyr Zelenskyj i möte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan