Annons

Annons

Annons

Kungafamiljen

Kronprinsessan i Sydney: Pappa i goda händer

Kronprinsessan Victoria, på officiellt besök i Australien, är inte orolig för kungens operation nästa måndag.

– Personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer, säger kronprinsessan till TT i Sydney.

Text

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på besök i Australien. Här med Sydneyoperan i bakgrunden.

Annons

Kung Carl Gustaf ska opereras nästa måndag, den 20 februari.

Det handlar om ett planerat ingrepp med titthålsteknik i hjärtområdet, och sker på inrådan av kungens livmedikus, enligt ett pressmeddelande från kungahuset.

– Det är väl tyvärr sånt som ibland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, säger kronprinsessan på besök i Sydney.

"Kungen mår bra", skrev kungahuset i tisdags. Hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på officiellt besök i Australien, på önskemål av regeringen. På torsdag flyger kronprinsessparet till cyklondrabbade Nya Zeeland, där ytterligare tre dagar väntar med ett fullspäckat schema i Wellington och Hamilton.

Annons

Annons

Påverkar inte resan

Programmet ska enligt plan avslutas på lördag eftermiddag.

TT: Påverkar kungens ingrepp resan?

– Nej, det ska det inte göra, säger kronprinsessan Victoria.

I Sydney har kronprinsessparet bland annat träffat delstaten New South Wales guvernör samt deltagit i en konferens om gruvdrift.

– Vi har pratat mycket om den gröna omställningen, elektrifiering och vad de svenska företagen också har för möjlighet och potential att kunna "göra business" här i Australien och utöka det handelsutbyte som vi har, säger kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker flottbasen HMAS Kuttabul i Sydney. Till vänster utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Svenskt på operahuset

På onsdagen besökte kungligheterna det ikoniska operahuset, vars 16 000 kvadratmeter fasadyta täcks av över en miljon glaserade vita klinkerplattor från Höganäs.

Det fullspäckade schemat i Sydney rymde även ett besök på flottbasen Kuttabul, liksom en promenad bland både spindlar och ödlor i Sydneys botaniska trädgård.

Cyklonen Gabrielles framfart i Nya Zeeland i början av veckan verkar inte påverka resan, men UD bevakar hur situationen utvecklar sig. Ett nationellt nödläge har utlysts i landet efter ovädret, som lämnat stor förödelse efter sig.

Annons

Fakta

Fakta: Besöket i Australien och Nya Zeeland

De två officiella besöken äger rum på önskemål av regeringen.

Med kronprinsessparet reser bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Syftet är att bredda och utveckla Sveriges relationer med de två länderna inom handel och politik.

I Australien har kronprinsessparet bland annat deltagit i bilaterala möten med representanter för den australiska regeringen, samt deltagit i en konferens om hållbar gruvdrift samt ett klimatmöte med fokus på elektrifiering.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan