Annons

Annons

Annons

Artificiell intelligens

Så ser Malmö ut i framtiden – om AI får drömma fritt

Artificiell intelligens kan numera skapa bilder och konstverk på några sekunder utifrån skrivna instruktioner. Så hur tänker sig AI att Malmö kommer se ut i framtiden?
Svaret: Vi kommer få många fler Turning Torsos (inslagna i plastfolie).

Text

Chattroboten ChatGPT som ger verserade svar på vilken fråga som helst har på rekordtid fått 100 miljoner användare.

Samma företag som ligger bakom ChatGPT har också skapat en tjänst som heter Dall-E.

Dall-E fungerar ungefär på samma sätt som ChatGPT, men istället genererar den artificiella intelligensen bilder utifrån skrivna instruktioner. Ber du om en bild på en ballonghund i ett rosa rum får du just det, och dessutom flera varianter att välja mellan.

Annons

Annons

Men hur mycket fantasi har egentligen denna bildskapande AI? Hur tänker den sig att Malmö kommer se ut i framtiden?

Svaret är något nedslående. Oavsett hur Sydsvenskan vänder och vrider på instruktionerna (”Malmö i framtiden”, ”Visualisera Malmö år 2123” ) blir bildresultaten... Dystopiska.

Låt oss studera resultaten av AI:ns deppiga hjärna:

Detta är märkligt nog en av de trevligare bilderna av det framtida Malmö som maskinen spottade ur sig. Är det ett rymdskepp som flyter omkring däruppe i himlen? Och vad är det för ensliga, skeva skyskrapor som skymtar i fjärran? Men framförallt: Var är Kronprinsen (som förmodligen har hunnit bli färdigrenoverad och förfalla på nytt)? Nya tingsrätten i förgrunden verkar i alla fall vara intakt, tack och lov.

Det här är ju inte helt dumt. Vattnet i Västra hamnen har blivit lila tack vare ett århundrade av danskt bajsvatten. Någon har rivit all bebyggelse på Ön och ersatt den med mossa och skyskraporna är ännu konstigare än förra bilden. Synd bara att det ser ut som att Malmö alldeles strax kommer slukas av ett eldklot på himlen.

Dockan eller Chernobyl? Man får ändå uppskatta den abstrakta arkitekturen som lösgör sig från fysikens lagar och att någon äntligen satt igång med att bygga en stege till himlen.

Här har vi fått ett futuristiskt Stonehenge på halsen. Det enda som saknas är malmöitiska zombies i denna på ytan stillsamma landskapsbild. Härligt att se att gamla Sydsvenskan-huset står kvar och smälter in fint med övriga bebyggelsen!

En sak är säker: Malmö i framtiden kommer att ha fler Turning Torsos än idag. Och de kommer vara inslagna i plastfolie.

Annons

Vad i hela fridens namn är detta? Har NASA flyttat till Malmö? Är det där en bergochdalbana som ansluter byggnaderna till varandra? Och vad är det för skrämmande varelse som odlas fram i växthuset? Sankt Petris kyrktorn har åtminstone fått en spirituell efterföljare, och vattnet verkar typ rent.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan