Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Glöm inte att uppskatta sömnad av kläder!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vår syn på kläder har drastiskt förändrats de senaste 150 åren. Förr var standarden att sy själv, då var man tvungen att ta hänsyn till alla delar ett plagg byggs upp av.

Idag går vi och handlar stup i kvarten, tänker inte på var plaggen kommer ifrån eller dess framtid. Detta har lett till förlorad förståelse och uppskattning för sömnad. Därför anser jag att vi måste uppmärksamma det fantastiska hantverk sömnad är!

Annons

Annons

Bild: Lars Brundin

Det tar tid. Den tiden syns inte på galgar i butiker eller skärmar fyllda av kläder. Det gör att den enkelt glöms bort. När du får en handstickad tröja av mormor framgår förmodligen inte de 50 timmar som krävdes. Vi ser endast en färdig produkt.

Kunskap krävs. Det är inte bara att sätta sig framför en symaskin med två tygbitar. Vi måste ha förståelse för konstruktion, hur olika material beter sig, hur man hanterar en symaskin och  så mycket mer.

Vissa kan då hävda att det blir alldeles för dyrt att köpa kläder som är etiskt tillverkade, där material är klimatsmarta och sömmerskor får en dräglig lön. Vid detta lag är de flesta upplysta kring de slavliknande förhållande sömmerskor runt om världen jobbar i.

Är det värt att offra deras mänskliga rättigheter för att du ska köpa det nyaste och trendigaste varje månad?

Jag vill påstå att uppskattning för sömnad och sömmerskor kan minska vår konsumtion och främja miljön. För det första blir vi inte lika benägna att köpa nytt, kasta gammalt, när vi förstår kunskapen och tiden som krävs. För det andra har vi inte råd att konsumera etiskt tillverkade kläder och dylikt i samma mängd, vilket begränsar konsumtion.

Annons

Snälla glöm inte att uppskatta sömnad! Personer sliter dag ut och dag in och blir inte tillräckligt kompenserade för den tid det tar och den kunskap som krävs.

Tänk efter, det är inte bara ett tygstycke!

Tuva Bergkvist Grahm

Så här skickar du in en insändare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan