Sydsvenskan skriver i artikeln ”Alkoholdrickande i Folkets park skapar otrygghet” om ett eventuellt alkoholförbud i Folkets park. Barn och unga känner sig otrygga i parken och vissa av dem har sagt att de känner obehag av att vuxna dricker i utemiljö.
Men det visar sig att det inte är en picknick med ett par glas vin som har orsakat otryggheten hos parkens besökare.

Valborgsfirkande i Folkets park, 2020.
Bild: Peter Frennesson
Annons
Folkets park var platsen där Malmös arbetare kunde dansa, umgås och mötas. Men man drack också sprit i parken på ett sätt som medelklassen inte gjorde. Arbetarna söp sig fulla. I filmen Kvarteret Korpen ser vi hur arbetarklassens män träffas i Folkets park och dricker sprit, men också hur de sörjer, gråter och skrattar.
Annons
Folkets park var arbetarklassens park, med närhet till både Möllan och Lugnet, två arbetarstadsdelar. Arbetarna blev fulla och högljudda i Folkets park medan övre medelklassen åt ärtsoppa och drack varm punch i stillsamma Pildammsparken.
Det finns tydligen ett rätt sätt att förtära alkohol i utemiljö: några glas vin på en picknick. Syftet med alkoholförbudet är alltså egentligen inte att få bort all alkoholkonsumtion, utan bara en viss typ av alkoholkonsumtion.
Man använder dock alkoholförbudet som en slags täckmantel för att kunna förbjuda en viss grupp människor från parken.
Självfallet ska tryggheten för barn och unga gå före vuxnas möjligheter att förtära alkohol i utemiljö. Men i artikeln framgår det att det inte är alkoholen som är problemet egentligen, utan det är att en utsatt grupp vuxna människor orsakar ordningsstörningar.
Hur skulle ett alkoholförbud lösa problemet? Ökade resurser och ett större samarbete mellan socialtjänst, polis och civilsamhälle kan vara en bra början. Men vad kan Folkets park göra? Fortsätta vara en plats för alla, även för oss som dricker på fel sätt.
Annons
Sandra Lundin, Malmö
Så här skickar du in en insändare.
Annons
Vad tycker du? Tyck till nedan!