Annons

Annons

Annons

Politik i USA

Bidens läkare: Presidenten är fit for fight

Joe Biden har hälsan, är spänstig och i form för att sköta sina plikter i Vita huset, konstaterar hans läkare.

USA:s president har ännu inte meddelat om han ställer upp för omval nästa år – men om han gör det väntas hälsofrågorna vara något som motståndarna försöker använda emot honom.

Text

USA:s president Joe Biden inför torsdagens hälsokontroll.

Annons

– Allt gick jättebra, sade 80-årige Biden – den äldste presidenten hittills i USA – till NBC News efter att ha förklarats arbetsduglig efter en årlig, tre timmar lång hälsokontroll.

"Presidenten använder inga tobaksprodukter, dricker inte alkohol och han fortsätter att träna minst fem dagar i veckan", skriver hans doktor Kevin O'Connor.

Bidens hälsa har varit föremål för spekulationer sedan han tog upp kampen mot expresident Donald Trump inför valet 2020. I nya opinionsmätningar uppger bara 37 procent av tillfrågade demokrater att de tycker att Biden bör ställa upp för omval 2024. Många av dem hänvisar till farhågor kring presidentens ålder och hälsa – inte minst hans hosta, till synes sköra gång och pinsamma felsägningar.

Annons

Annons

Enligt läkaren beror dock presidentens hosta på halsbränna. Hans stela gång sägs vara en följd av ryggartros, en tidigare bruten fot samt nervskador i fötterna.

Amerikanska medier konstaterar att Bidens läkare dock inte spekulerade i hur presidenten kan tänkas må när han är 86 – det vill säga när en eventuell andra mandatperiod i Vita huset är till ända.

I en intervju med mediebolaget PBS fick Biden nyligen frågor om sin ålder och förmåga att fullgöra sina plikter som president.

– Vänta ni bara. Det är allt jag kan säga, svarade han.

Fakta

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, född 1942 i gruvstaden Scranton i Pennsylvania, är USA:s 46:e president.

Han var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som inför presidentvalet 2020 ofta framhöll sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund.

Han är gift med Jill Biden och har två barn i livet. Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Under åren som följde åkte han hem till Wilmington i princip varje kväll för att natta barnen. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Joe Biden blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han vann valet mot Donald Trump 2020.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan