Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”I decennier har Sverige lekt humanitär stormakt, till stor skada för vårt land.”

Självklart kan gränskontroller användas för att motverka irreguljär invandring, skriver Niclas Nilsson och Magnus Olsson, Sverigedemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den som vill Sverige väl vill säkra landets gränser i dessa extraordinärt stormiga tider, skriver artikelförfattarna.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

På nationell nivå har Sverigedemokraterna genom Tidöavtalet kommit överens med regeringen om en rad förändringar. Nu ska Sverige äntligen ta tag i landets problem och göra upp med de senaste decenniernas oansvariga invandringspolitik. I Skåne har samma utveckling ännu inte skett. Här flyter Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet runt i samma gamla vänsterliberala plaskdamm som har varit en katastrof för såväl Skåne som Sverige. Tack och lov är denna skara inte ansvarig för Sveriges säkerhetspolitik.

Låt oss vara tydliga: Köpenhamn och en sammanhållen arbetsmarknadsregion över Öresund är av mycket stor vikt för Skåne. Men kampen för möjligheten att jobba på andra sidan Sundet får inte riskera rikets säkerhet.

Annons

De skåningar som dagligen pendlar över Öresundsbron till sina arbeten i Danmark är säkerligen tillräckligt begåvade för att inse att det är den hittills förda vänsterliberala politiken som har lett till behovet av ständiga passkontroller på tågen.

Annons

När Trafikverket vill underlätta för pendlare och stärka rikets säkerhet borde de vänsterliberala partierna, som utmålar sig som pendlarnas främsta företrädare, jubla av glädje. För visst vore det fantastiskt om kontrollerna kunde göras mer effektiva för att motverka irreguljär, regelstridig, migration istället för att störa arbetspendlingen?

Vi står fast vid att effektiva gränskontroller är nödvändiga vid behov och att det därför är bra att Trafikverket nu utreder en fast kontrollplats på den svenska sidan av Bron.

Med kriget i Ukraina och den skenande kriminaliteten (som också alltmer liknar ett krig) som bakgrund borde alla partier förstå nyttan av att upprätthålla viss kontroll vid Sveriges gränser. Det är fascinerande att ta del av invändningarna från Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna som bland annat anser att gränskontrollerna är onödiga eftersom de eventuella kriminella som passerar över Bron ändå har 60 mil till Stockholm, den stad som just nu verkar ha värst problem med gängkriminalitet (Aktuella frågor 4/2).

Centerpartiet anser att gränskontroller inte kan användas för att stoppa asylsökande, kriminella, knark eller vapen (Aktuella frågor 8/2).

Det är svårt att tro att det är heltidsavlönade politiker i Sveriges riksdag och i Region Skåne som resonerar så verklighetsfrånvänt och naivt. Försvarar de egentligen vidöppna gränser, snarare än den angelägna arbetspendlingen?

Annons

Annons

Självklart kan gränskontroller användas för att motverka irreguljär invandring. När ekonomiska migranter utan asylskäl söker sig genom EU till Sverige är det rimligt att agera mot det redan vid gränsen.

Självklart kan polis och tull samverka vid den svenska gränsen för att hindra ett inflöde av kriminella människor och deras falska handlingar, traffickingoffer, narkotika och vapen.

Allt handlar om resurser, rimlig lagstiftning och politisk vilja. Det finns inget som säger att värdefulla polisresurser måste användas. Med en permanent anläggning som ska kunna tas i bruk vid behov finns dessutom möjlighet att satsa på ny teknik, som automatisk id-skanning och ansiktsigenkänning, som redan används på flygplatser. 

Den som vill Sverige väl vill säkra landets gränser i dessa extraordinärt stormiga tider.

I decennier har Sverige lekt humanitär stormakt, till stor skada för vårt land. Men ett annat Sverige är möjligt.

Gränspendling går att kombinera med effektiva gränskontroller som utförs vid behov. Tack och lov att Sverigedemokraterna, regeringen och Trafikverket har insett det medan skånska vänsterliberaler lugnt flyter runt i en plaskdamm, beklädda med såväl hörselskydd som skygglappar för att varken se eller höra det som sker.

SKRIBENTERNA

Niclas Nilsson, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne

Magnus Olsson (SD), kommunalråd i Malmö

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan