Annons

Annons

Annons

Klimatet

Lyssna: Kan snöbrist hota skidåkningens framtid?

I Alperna syns skidåkare ta liften upp längs en smal bana av konstsnö. Men bredvid är backen grön. Nu pratas det om att norra Sverige kan bli den europeiska skidindustrins sista utpost. Men i snöbristens spår bubblar flera konflikter.

– Det är ju enorma pengar och hela samhällen som har byggts upp kring skidåkningen, säger Sydsvenskans reporter Albin Arrling.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

I början av 2023 sprids plötsligt bilder från skidorter i Alperna. Men det är inte de vanliga bilderna på pudersnö, afterski och rosiga kinder. Nånting är fel.

Skidorterna har drabbats av snöbrist.

– Vintrar kan vara olika kalla men trenden är ju tydlig: världen blir varmare, säger Sydsvenskans klimatreporter Elin Fjellman.

Vintrarna blir mildare och snösäsongen blir kortare. Även i Sverige.

Förra året beslutade skånska Vallåsen att stänga för gott. Enligt ägarna gjorde de milda vintrarna att de fick lägga stora summor på snötillverkning.

Kanske är framtidens vintrar inte vita, utan gröna. För snowboardåkarna och filmmakarna Kajsa Määttä och Viktor Björnström i Kiruna är det en bild som väcker starka känslor.

– Det skulle ju vara en väldig sorg, säger Kajsa Määttä.

Nu pratas det om att norra Sverige skulle kunna bli skidindustrins sista utpost. Men i snöbristens spår bubblar flera konflikter.

– Vi blir ju mer och mer beroende av konstsnö. Men vi kan ju inte spruta ner vartenda fjäll med konstsnö heller, säger Viktor Björnström.

I franska skidorter har aktivister vandaliserat snökanoner, elkablar och annat som behövs för att tillverka konstsnö.

I alpbyn La Clusaz har en lokal aktivistgrupp ockuperat marken där en ny vattenreservoar ska att byggas. Vattnet ska till största del gå till att producera snö under den krympande skidsäsongen.

Annons

– Det har väckt ont blod hos många lokalbor som ser det här som ett ingrepp i naturen, säger Albin Arrling.

Annons

Är framtidens skidåkning hotad? Och vad får snöbristen egentligen för effekter? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Läs mer:

Snökärlek och snowboard när Sydsvenskan visar klimatfilm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan