Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Podd: Hennes egen depression ledde till jobbet som klimatpsykolog

Under en föreläsning i humanekologi slog insikten om klimatkrisen med full kraft mot Frida Hylander. Efter det gick hon in i en depression. Idag hjälper hon unga hantera sin klimatångest och har gett titeln klimatpsykolog ett ansikte.

Text

Inbäddat innehåll

”Malmödarlings” är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar. Följ podden i din poddspelare så missar du inte nästa avsnitt.

Annons

Annons

Parallellt med psykologstudierna började Frida Hylander plugga humanekologi i tidiga tjugoårsåldern. Under en föreläsning låg fokus på hur klimatförändringarna funkar och hur illa det var ställt – redan då.

– Där blev jag superdrabbad av klimatkrisen, vilket jag tänker är vanligt för många. När man läser på och förstår så kan man inte heller förstå att detta inte är det enda vi pratar om – och att inte alla har panik, säger hon i podden ”Malmödarlings”

Tiden efteråt isolerade hon sig och ältade mycket.

– Jag blev väldigt deprimerad och hanterade det genom att försöka göra så lite skada på jorden som möjligt.

Men hennes kris ledde också till att hon bestämde sig för att försöka förena psykologyrket med det hon lärt sig som humanekolog.

Idag driver hon Klimatpsykologerna tillsammans med tre kollegor och har skrivit en bok på ämnet. Hon och hennes kollegor fokuserar på de psykologiska aspekterna av klimatkrisen – som vad som påverkar vårt beteende, både på individnivå och samhällsnivå.

Just nu jobbar hon även med ett projekt där hon stöttar unga med klimatångest.

– Jag stöter på mycket hopplöshet, säger hon.

Hör Frida Hylander berätta om föreläsningen som förändrade allt och vilka råd hon hade gett till sitt unga jag idag. Lyssna på det senaste avsnittet av ”Malmödarlings”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan