Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så bra skyddar naturlig immunitet mot covid-19

De som nyligen haft covid-19 har ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död om de blir smittade igen. Det visar en genomgång publicerad i The Lancet.

Text

En svårt sjuk coronapatient vårdas på ett sjukhus i Los Angeles i januari 2021. Antalet allvarligt sjuka patienter har dock sjunkit världen över sedan dess. Bland annat tack vare vaccinationer och den naturliga immunitet som har byggts upp.

Bild: Jae C. Hong

Annons

Risken att drabbas av allvarlig sjukdom eller död på grund av covid-19 var åtminstone 88 procent lägre för de som redan varit infekterade av sars-cov-2 minst en gång tidigare inom en 10-månadersperiod, jämfört med de som inte varit infekterade tidigare. Det visar en genomgång och metaanalys publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet.

Annons

Annons

Den internationella forskargruppen har gått igenom totalt 65 studier från 19 länder. Bland studierna finns resultat för icke-vaccinerade individer som tidigare haft covid-19, icke-vaccinerade individer som inte tidigare varit drabbade av sjukdomen och individer som har fått vaccin mot covid-19.

Gruppen har dock valt bort studier av individer med naturlig immunitet i kombination med vaccination, det som kallas hybridimmunitet.

Deras analys tyder på att den naturliga immuniteten bland de som nyligen haft covid-19 kan skydda mot återinfektion, sjukdom med symtom och allvarlig sjukdom i nivå med, och lika länge, som de som har fått två doser av mRNA-vaccin. Detta gäller den ursprungliga, alfa-, delta- och omikron BA.1-varianten av sars-cov-2, men inte de senare varianter som nu är vanligast.

Skyddet mot återinfektion och sjukdom med symtom var också hög (i genomsnitt över 82 procent) bland de som nyligen haft covid-19, när det gäller den ursprungliga, alfa-, beta- och deltavarianten av sars-cov-2, jämfört med de som inte varit infekterade av sars-cov-2.

Analysen visar dock att risken att bli infekterad igen med en senare variant av sars-cov-2, såsom omikron, bara delvis förhindrades av en tidigare infektion eller vaccination mot covid-19.

Även om resultatet av metaanalysen visar att den som nyligen haft covid-19 har ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död vid ny smitta, lyfter forskarna bakom genomgången ändå fram vikten av vaccination.

Annons

Annons

– Vaccination är det säkraste sättet att få immunitet, medan naturlig immunitet måste vägas mot riskerna för allvarlig sjukdom och död kopplat till den initiala infektionen, säger studiens huvudförfattare Stephen Lim, professor vid amerikanska University of Washingtons School of Medicine, i ett uttalande.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan