Andreas Ekström är kulturjournalist på HD och Sydsvenskan.
Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!
Det går många kommunikatörer på varje journalist. Mer än femtio procent av alla journalistjobb i Skåne har försvunnit på mindre än två decennier.
Särskilt svårt är det för krympande redaktioner att bevaka och granska internationella företag med stora resurser. Den digitala revolutionens största företag brukar klara skivan genom att aldrig svara på några frågor alls, alternativt släppa skriftliga uttalanden parodiskt tomma på substans.
Därför var det snudd på sensationellt att SVT Morgon i fredags lyckades få Tiktoks svenska ”chef för regeringsrelationer och politik” Christine Grahn att komma till studion och svara på en rad utmärkta frågor om Tiktoks kopplingar till den kinesiska regimen, om övervakning, datalagring och algoritmstyrt innehåll.
Annons
Annons
Intervjun är en fascinerande studie i undvikande kommunikation. Jag har sällan sett någon så skickligt besvara en hyggligt påläst reporters frågor utan att röja de egna korten. Christine Grahn kommer med en rad påståenden som låter detaljerade och förtroendeingivande, men vars sanningshalt vi som tittar omöjligen kan bedöma. Nej då, ingen övervakning sker. Nej, den kinesiska regimen har inget som helst inflytande och ingen insyn, och skulle den kräva det skulle den få nej.
Uppseendeväckande. När Google uttalade precis ett sådant nej – till styrt innehåll, och förändrade sökresultat – fick den kinesiska verksamheten upphöra. Man kan inte vara verksam i Kina utan att göra det på ett sätt som accepteras av den kinesiska diktaturen.
Christine Grahn behåller ögonkontakten. Betonar det trevliga. Hon har vanan inne, hon hade tidigare ett liknande jobb på Facebook. En algoritm hjälper till att sortera innehållet, så att man får se sådant man gillar, påpekar hon, men pressas inte till att förklara exakt hur detta går till, eller vilka regionala variationer som finns, eller vad det är som rankas ned när annat rankas upp.
Annons
Annons
Reportern ställer följdfrågor, men hinner förstås inte riktigt hugga på allt. Var och en bör titta på inslaget – dels förstås för det bitvis intressanta sakinnehållet, men framför allt för att det ger allmänheten en pedagogisk möjlighet att närstudera hur en riktigt skickligt avväpnande presstalesperson arbetar.
Det allra mest besvärliga kommer sist:
Även om Christine Grahn viftar bort verksamhetens kinesiska grens direkta koppling till styret i Kina och alla frågor om potentiella framtidsfaror, så kan det hända att hon faktiskt talar sanning.
Vi kan inte veta. Och varför är detta så viktigt? Enkelt: kolla närmsta tonårings mobil. Be att få se statistiken över hur många minuter per dag Tiktoks idéer om vad som är viktigt när det gäller kultur, liv, samhälle och politik formar en hel uppväxande generation.