Annons

Annons

Annons

Burlöv

Byggfusket i Burlöv upprörde – nu kan granskningen få pris

De hade precis flyttat in i Burlövs splitternya paradstadsdel Kronetorpsstaden. Men under diskhon växte möglet, vattnet läckte in och lägenheterna var iskalla.

Sydsvenskans reporter Jonas Nyrén granskade byggfelen. Nu är han nominerad till Olle Bengtzon-priset för sin serie ”Sprickorna i nya fasaden”.

Text

Jonas Nyrén, nominerad till Olle Bengtzon-priset för sin granskning av byggfusk i Burlöv i artikelserien ”Sprickorna i nya fasaden”.

Bild: Åsa Wallin

Annons

Det började med ett tips som blivit liggande ett tag. Och med lite surr i en facebookgrupp. Först tänkte Jonas Nyrén skriva en vanlig artikel rakt upp och ner om några boende som var missnöjda med de nya husens kvalitet.

Men så bara växte det.

– Vid första rundvandringen insåg jag att det var något som inte stämde. De boende tog med mig runt, vi luktade i olika utrymmen, tittade på vatten- och mögelskador och jag såg frigoliten yra omkring från avskavda hörn på fasaden. Även om jag inte är någon expert på byggkonstruktion så förstod jag ju – det här var orimligt.

De boende i Kronetorpsstaden berättade om byggherrar och kommun som mest skyllde ifrån sig. Ingen ville ta ansvar för att åtgärda felen.

Annons

– Nej, det var svårt. Att förstå att kommunen inte kontrollerar den färdigbyggda huskroppen, utan bara kontrollerar att de som har byggt har kontrollerat, skapade en frustration för dem som bor där. Att husen sedan också sålts vidare till nya ägare i flera olika led gjorde det inte lättare.

Annons

Vad har du fått för reaktioner från de som bor i husen och som följt din granskning?

– Det var ju en handfull personer som inte bara ställde upp och berättade om allt de hade kämpat med, utan också hjälpte mig i arbetet med tips och annat.

Din artikelserie ledde bland annat till att Burlövs kommun köpte tillbaka marken och avslutade kontraktet med byggherren Kronetorp Park. Har det på något sätt gjort livet lättare för de som bor i området?

– Lite. Det verkar som om Burlövs kommun som ny markägare har satt fart på arbetet med trafiksäkerhet, parkmiljö och hantering av sopor. Men det underlättar ju ingenting när det gäller själva boendestandarden.

Fakta

Olle Bengtzon-priset

Olle Bengtzon var samhällsreporter och skrev om stadsomvandling, arkitektur och bostadsbyggande på ett lättbegripligt och engagerande sätt. Han var verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt tidningen Expressen.

Olle Bengtzon-priset är på 75 000 kronor och syftar till att uppmuntra fler journalister att beskriva och granska samhällsbyggandet och dess konsekvenser för medborgarna och samhället.

Utöver Sydsvenskans Jonas Nyrén är även Emma Arenius, Barometern, och Åsa Nilsson, Dagens Samhälle, nominerade.

Annons

LÄS MER: Sprickorna i nya fasaden:

Annons

De boende rasar mot byggfelen i den nya stadsdelen i Burlöv

Byggfelen var kända redan när husen stod klara – svenska bolag användes som fasad

Trots larmen från de boende – Kronetorp Park bygger snart 650 lägenheter till

Problemhusen i Kronetorp fick 166 statliga miljoner i byggstöd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan