Män behöver sluta koppla kött till sin manlighet Sydsvenskan har vid flera tillfällen uppmärksammat att Malmö stad serverar mindre kött i sin organisation och till sina skolelever.
En av de senaste nyheterna på temat var att kommunen skulle sluta servera kött på sina konferenser för anställda och politiker. Alla anställda i Malmö stad har redan vant sig vid att det serveras vegetarisk lunch eller lättare fika på arbetstid sedan flera år tillbaka.
Annons
Annons

Vad är det som gör män så kränkta när man serverar mindre kött i samhället? Det undrar insändarskribenten.
Bild: Niklas Gustavsson
När nyheten bröt ut blev en medelålders moderat politiker så kränkt att han åt en köttlunch och kallade sina politiska motståndare för vegetarian- och vegantalibaner. Man skulle kunna kalla det ett självskadebeteende, men i samma veva kunde jag inte hålla mig från att gå in på Sydsvenskans Facebookprofil för att se vad alla ”boomers” (slang för äldre människor) som dominerar det nämnda sociala mediet tyckte om förändringen.
Jag blev inte förvånad över alla kränkta kommentarer som strömmade in från följarna. Vad är det som gör män så kränkta när man serverar mindre kött i samhället? Den hårda sanningen är att vi alla måste bidra till mindre köttkonsumtion och en förändrad livsstil om vi vill minska den mänskliga påverkan på vår planet. En annan sanning är att svenska män måste sluta koppla köttkonsumtion till sin manlighet. Ingen har slagit pekpinnen i bordet och förbjudit alla svenska hushåll att grilla en flintastek eller en burgare på sommaren.
En konkret beteendeförändring att börja med skulle kunna vara att äta bättre kött, men i lite mindre mängd för att stötta svenska köttproducenter och klimatet. Undvik att köpa importerat kött från den irländska köttindustrin som använder antibiotika och föder upp boskap under hemska förhållanden. Kanske kan man utmana sig själv att prova att laga en belugabolognese eller annan vegetarisk rätt någon gång i veckan också.
Det är dags att vi gemensamt börjar separera kött och manlighet nu, alla män.
Daniel Nore Malmö