Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Lyssna: Är det bara Alex och Sigge som får snacka känslor?

Hur mycket tjejsnack tål Kultursverige? I det nya avsnittet av ”Gräv bort Skåne” grottar kulturredaktionen ner sig i ämnena kärlek och kulturjournalistik.

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Lyssna i spelaren ovanför eller där du lyssnar på poddar. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inte nya avsnitt.

Annons

Den prisade podduon Alex och Sigge – Sigge Eklund till vänster, Alex Schulman till höger.

Bild: Anders Wiklund/TT

Sara Berg, kulturredaktionens egen ”Doctor Love” och redaktör för serien ”Hjärtespalterna”, rapporterar från dejtingfronten.

– Det är ett heltidsjobb att projektleda en relation, säger hon – medan Maria G Francke försöker reda ut om hon någonsin varit på en riktig dejt.

Annons

Rakel Chukri funderar över om de kvinnor som på sistone önskat sig mer traditionella könsroller verkligen vill ha hela paketet.

– Det känns som att hela mitt liv är en protest mot detta, säger hon.

Ida Ölmedal tycker att man kan förstå att folk vill ha ett kulturellt ”manus” för att känna sig säkrare när de dejtar – men också att många killar slår bakut när de förväntas uppträda som filmprinsar.

– Kärlek är att känna sig sedd som den man är. Om man bombarderas av budskap om att man borde vara som en Hollywoodroll så känner man att det handlar om något annat.

Men varför är det så många som retar sig på personliga kulturtexter om barnlängtan, otrohet och killar som inte kan boka bord? För att ämnena är kvinnligt kodade, tror Maria G Francke och associerar till de ilskna reaktionerna när hon gjorde en hel bilaga om bröst.

Rakel Chukri är kritisk till SvD:s ”känslopjunk”, men tycker att en analys av mänskliga relationer kan säga minst lika mycket om vår tid som en politisk text.

Annons

– Hela könskontraktet håller på att rivas upp nu, säger hon och pratar om en backlash av män som vill vara som kickboxaren Andrew Tate.

I måndags satte Expressens kulturredaktion å sin sida ner foten genom att ge den självutlämnande killsnack-podden ”Alex och Sigge” pris och utnämna den till ”framtidens kultursida”.

– It's ok when killar do it, eller? undrar Ida Ölmedal.

Har kultursidorna blivit ett enda stort tjejsnack? Lyssna på det senaste avsnittet av Gräv bort Skåne!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan