Annons

Annons

Annons

Helg

Malmöguiden: 10 roliga saker att göra i veckan

Ska du mellomingla? Eller lyssna på ethio-jazz eller sevdalinka? Kanske inviga Rosengårdsbiblioteket eller fira smålänningar? Dygnet Runt guidar till tio saker att göra i veckan.

Text

Loreen.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

1. Fira med Melodifestivalen!

I år är det 40 år sedan Malmö för första gången fick stå värd för en Melodifestivalen-tävling. Då, 1983, var det Palladium som var platsen och Carola som stod som vinnaren. Sedan dess har Malmö arena på senare år blivit en fast hållplats på turnén och i år är det publika genrep både på fredagskvällen och lördagseftermiddagen innan själva den direktsända tävlingen drar igång på lördagskvällen med bland andra Loreen och Mariette på startlinjen.

Inbäddat innehåll

2. Kolla in ethio-jazzens fader!

Annons

Han kallas ”the father of ethio-jazz” efter att ha utbildat sig i USA och tagit med sig den amerikanska jazzen till hemlandet Etiopien och skapat en blandning av den västerländska jazzen och de östafrikanska melodierna. Nu kommer den 79-årige musikern Mulatu Astatke till Inkonst i Malmö för en redan utsåld konsert den 25 februari.

Annons

3. Var med och invig Rosengårdsbiblioteket!

Malmös nyaste bibliotek invigs i veckan när Rosengårdsbiblioteket slår upp dörrarna. Det nya biblioteket är 2 000 kvadratmeter stort och är utspritt över tre våningar, varav en fokuserar på barn och unga. Den första mars klockan 11 är det dags för invigningen till musik av El Sistema.

Henry Rollins.

Bild: Chris Pizzello

4. Lyssna till Henry Rollins!

Han har sjungit i punklegendarerna Black Flag och varit en av världens mer omtalade spoken word-artister. Den här veckan kommer amerikanen Henry Rollins till Malmö för att göra ett uppträdande på Palladium tisdagen den 28 februari. Räkna med mycket snack om pandemi och politik.

Inbäddat innehåll

5. Gå på premiär för Banandansen!

Tisdagen den 28 februari är det officiell Sverigepremiär för långfilmen ”Banandansen” på Panora i Malmö. Bakom filmen står Kulturhuset Teamus i samarbete med funktionsstödförvaltningen i Malmö och historien handlar om det funktionsvarierade paret Daniel och Emma som väntar barn.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

6. Ta chansen att djupdyka i sevdalinkan!

Den bosniska folkmusiken sevdalinka står i centrum när sångerskan Amira Medunjanin kommer till Palladium fredag den 24 februari. Får du inte nog där kan du också kolla in Malmökvartetten Sevdalini som gästas av den bosniska sångaren Kanin Berbic på Victoriateatern torsdagen den 2 mars.

Inbäddat innehåll

7. Se på en ukrainsk version av ”Svansjön”!

En mer klassisk balett än ”Svansjön” är svår att hitta. Och nu kommer Nationalbaletten från ukrainska Kiev till Malmö för att sätta upp föreställningen på Nöjesteatern. Det blir två föreställningar torsdagen den 2 mars.

8. Lär dig mer om Malmös utveckling!

Vill du vara en del av diskussionen kring Malmös utveckling kan du dels kolla in arkitekturutställningen ”Känn staden” som öppnar på Malmö museer fredagen den 24 februari, dels gå till Malmö konsthall den 1 mars för debattkvällen ”Sydsvenskans salonger” där bland annat filmaren Fredrik Gertten och Malmös stadsarkitekt Finn Williams ska diskutera hur Malmö kan växa.

Sophia-Ismini Patras, Agnes Christensson och Petra Björkman gör huvudrollerna i ”Vanities”.

Bild: Åsa Jensen

9. Dags för musikalpremiären av ”Vanities”!

Annons

Annons

Samtidigt som Hipp-invigning och Melodifestivalen-genrep är det också Nordenpremiär för musikalen ”Vanities” på Bastionen i Malmö. Historien handlar om tre kvinnliga vänner från Texas och frigörelse. Bakom satsningen står Underhållningspatrullen. Premiär den 24 februari.

Marsipantårta. Eller massipantååta.

Bild: Marc Femenia/TT

10. Fira smålänningar med massipantååta!

Första torsdagen i mars infaller i år den 2 mars och det är lika med Smålands inofficiella nationaldag. För då är det ”fössta tossdan i mass” och man firar med ”massipantååta”. Exilsmålänningarna på Far i Hatten i Folkets park dukar som vanligt upp tårta. På baren Stormgatan blir det inte bara tårta, utan även småländska isterband.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan