Annons

Annons

Annons

kulturPolischefens död

Nils Funcke
Medierna borde inte ha direktsänt anklagelserna mot Löfving

Och utredaren borde inte ha hållit pressträff.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Runar Viksten utredde på uppdrag av polismyndigheten om Mats Löfving varit jävig vid flera beslut. Han rekommenderade på en presskonferens polisen att överväga att avskeda Löfving eller frånta honom hans chefsuppdrag. På kvällen samma dag hittades Löfving död.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Nils Funcke är tryckfrihetsexpert.

Han är grå, nitisk och hans gärning präglas av saklighet och opartiskhet. Det är bilden av den svenska ämbetsmannen. En trotjänare som inte förhäver sig. Verkar i det tysta och står för sina beslut.

Runar Viksten utstrålar pondus. En ämbetsman som varit verksam som domare i 50 år och som säger sig aldrig ha tagit hänsyn till vad ”det får för personliga konsekvenser för en person som döms”. Sådan hänsyn är inte förenlig med ämbetsrollen. Så sant.

I sak har Viksten inget att invända mot de beslut ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving fattade som berörde en underställd, Linda Staaf. Men i fyra fall var han jävig eftersom han då hade en relation med Staaf.

Annons

Jäv undergräver förtroendet för myndigheterna. Viksten ser med rätta mycket allvarligt på att Löfving fattade besluten. Så sant.

Annons

Viksten förklarade efter att Löfving hittats död att han står för sin utredning och sina slutsatser, ”jag är en ämbetsman som försöker göra ett korrekt arbete”. Innehållet i Vikstens utredning är en sak. Presentationen är en annan men lika viktig.

Viksten kallar till presskonferens. Flera medier direktsänder när han låter bilan falla. I intervjuer upprepar han att rikspolischefen bör överväga att avskeda Mats Löfving eller i vart fall plocka av honom chefskapet.

På frågan om det är hans sak att ”döma” förklarar Viksten att han ”var tvungen att dra slutsatser …annars skulle alla ha frågat mig om det”.

Låt dem fråga då. Ett ämbetsmannasvar hade varit att slutsatserna och påföljderna är det upp till andra att dra och bestämma.

Viksten såg sig nödd och tvungen att kalla till presskonferens. Det hade varit ”ett oerhört tryck från media i två månaders tid, hur skulle jag annars ha presenterat den?”, frågar han retoriskt.

Ämbetsmannens svar på Vikstens fråga är: inte alls.

Det är en intern utredning som rikspolischefen beställt. Viksten borde ha överlämnat den till Anders Thornberg som fått bestämma hur den skulle hanteras. Låtit registrera den som en allmän handling som på begäran kunnat lämnats ut efter sekretessprövning.

Det är förvånande att Anders Thornberg inte såg till att förfoga över utredningen. Och därmed försäkrat sig om att i varje fall i viss mån kunna styra över det fortsatta händelseförloppet.

Annons

Annons

Flera medier, bland annat SVT och Svenska Dagbladet, direktsänder Vikstens presskonferens.

När det finns en påtaglig risk att det kan komma att lämnas uppgifter som kan skada enskilda måste medierna ha kontroll över vad som publiceras. Trots att Viksten i starten av sin presskonferens förklarar att han kommer att framföra ”personkritik” och ”integritetskänsliga uppgifter” fortsätter sändningarna.

Medieminnet verkar vara extremt kort.

Direktsändningen i SVT och Expressen där förra justitierådet Göran Lambertz lämnade nedsättande uppgifter om en kvinna är inte ens två år.

Presskonferensen om nedläggningen av förundersökningen om mordet på Olof Palme ligger mindre än tre år tillbaka i tiden. Då utpekade chefsåklagare Krister Petersson, med namn och bild, Skandiamannen som Olof Palmes mördare. JO riktade stark kritik mot åklagaren. En kritik som indirekt även träffade medierna.

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan