Annons

Annons

Annons

Köttdebatten i Malmö

Insändare
Minska gärna köttet – men ta inte bort det helt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ännu en gång försöker en yngling uppfostra människor äldre än de själva om att minska klimatpåverkan. Inte så sällan är deras lösning minskad köttkonsumtion.

Naturligtvis glömmer de helt bort att deras egen generation är den värsta avseende klimatpåverkan. Undertecknad medelålders man växte inte upp med den oerhörda uppsjö av teknik som finns idag med mobiltelefoner som man kan ha maximalt i två år, tv-spel, platt-tv och laptops för att bara nämna några saker.

Skolmat i Malmö.

Bild: Hussein El-alawi

Våra föräldrar köpte inte heller kläder i parti och minut till oss. Inte heller dränktes vi i leksaker, utan klarade av att leka utan en massa för miljön hårt belastande saker. 90-talisterna är långt större miljöbovar än oss.

Annons

Annons

Nu försöker ju inte jag genom tvång uppfostra människor, men som MaNO-lärare ingår det i mitt yrke att undervisa om klimatavtryck och klimatpåverkan. Den kunskapen är av informativ art och utan tvång för den enskilda individen att följa.

Moderata politikern John Roslund.

Bild: Malmö stad

Det är naturligtvis bra att allt fler av den för klimatet mycket hårt belastande yngre generationen ändrar sitt beteende för att minska sitt klimatavtryck, men försök inte påtvinga andra att välja er livsstil. När det gäller huruvida man ska äta kött eller ej, så är jag emot all form av tvång. Av den anledningen har jag aldrig haft några problem med att man serverar alternativa rätter utifrån medborgares allergier, ideologiska eller religiösa motiv.

I femton år var jag lärare i de tuffaste områdena i vår stad och såg hur hungriga mina elever var på måndagen. För många med föräldrar med låg inkomst är skolmaten det enda lagade mål mat man får, samtidigt som man växer och ska orka med sin skoldag så tas köttet bort från skolmaten tre dagar i veckan.

Detta trots att det finns otaliga undersökningar att den bästa proteinkälla är kött och många proteinersättare inte håller måttet.

Annons

Minska gärna köttet för våra ungdomar, men ta inte bort det helt. Malmö stad minskar andelen kött och ökar det vegetariska för de äldre trots att man enligt forskning ska göra precis tvärtom.

Annons

Att tvinga samtliga deltagare i Malmö stads arrangemang äta vegetariskt, räddar knappast miljön och att påstå att man skulle äta kött på grund av att man vill visa sin manlighet är bara ett löjligt tomt påstående. Valfrihet är moderaternas honnörsord, medans tvång är kommunisternas.

John Roslund (M), köttätande frihetsälskare

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan