Annons

Annons

Annons

Malmös ateljébrist

Podd: Bygger Malmö bort kulturlivet?

När Malmö växer behövs fler bostäder. Men många av stadens kulturaktörer huserar i de gamla industrikvarter som ska förtätas. På flera håll växer nu en oro att de ska förlora sina lokaler. Hur ska egentligen både staden och kulturen få plats att växa?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

År 2050 väntas Malmö ha gått från knappt 360 000 invånare till en halv miljon. Men för att det ska vara möjligt krävs det fler bostäder.

– Malmö är i ett läge där man pratar om att staden behöver förtätas. Man har en vision om att staden ska bli en halvmiljonstad. I det bygger man bostäder inne i stan istället för att göra det på bördig jordbruksmark, säger Jonas Gillberg, reporter på Sydsvenskan och redaktör för Dygnet runt.

Annons

Men i många av de gamla industrikvarter som nu ska förtätas finns ateljéer, teaterscener och replokaler.

Vissa av dem har redan tvingats flytta.

– Det fanns en stor plats som hette Cirkulationscentralen på Nobelvägen, som var ett väldigt tydligt konstcentrum. Det är nu rivet och ersatt av ett bostadshus, säger Jonas Gillberg.

Flera framstående kulturaktörer i Malmö oroas nu över framtiden i sina lokaler. Bland dem finns ateljékollektivet Sulfur på Norra Sorgenfri. Där de huserar idag vill fastighetsägaren bygga bostäder.

– Det är ju Malmös största ateljékollektiv, med mängder av välkända konstnärer, som inom några år kommer att stå utan ett hem, säger Jonas Gillberg.

2021 fattades ett unikt beslut i Malmö. En kulturljudzon infördes i Sofielunds verksamhetsområde. Inom den zonen får både kulturen och industrin bullra – och förtätningen får stå tillbaka.

Men kulturljudzonen är ett koncept som är svårt att applicera på andra ställen.

– Den bygger på att det inte finns bostäder i området redan, säger Jonas Gillberg.

Annons

Kulturen är en stor del av Malmös attraktionskraft – för både privatpersoner och företag, menar han. Han tar spelföretaget Massive som exempel.

– När de en gång i tiden flyttade från Blekinge till Malmö så var det ju för att de var unga människor som ville bo i en stad som var rolig. De hade tröttnat på att vara i Ronneby.

Håller Malmös kulturliv på att byggas bort? Hur ska egentligen både staden och kulturen få plats att växa? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan