Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Fryshusets hemligheter – här är granskningen i korthet

Mörkad sexskandal och röjda hemligheter, kungamiljoner och svenska kommuner som förs bakom ljuset. Sydsvenskans granskning av Fryshuset har redan fått Malmö stad att agera. Här sammanfattar vi de viktigaste avslöjandena.

Bild: Petter Bjerregaard

Annons

Del 1: ”Vi drack kaffe och käkade bullar i tre månader”

Regeringen storsatsar för att få grovt kriminella att lämna gängen och sneglar på det största och mest välrenommerade avhopparprogrammet – Fryshusets Passus. En helhetslösning med dygnetruntvård som kostar runt 1,4 miljoner kronor. Men klienter vittnar om att de lämnats ensamma i upp till två veckor åt gången, och mest fikade eller gick till gymmet.

En chef med god insyn menar att Fryshuset satt i system att föra kommuner bakom ljuset. Fryshusets vd känner inte igen bilden och hänvisar till en utvärdering som visar att Passusprogrammet fungerar "slående positivt". Men Sydsvenskans granskning avslöjar att Fryshuset styrde vilka anställda och klienter som forskarna kunde intervjua. De fick inte veta att Passus också fanns i södra Sverige i stor skala, där missnöjet var stort, mellan 2018 och 2020.

Annons

Annons

Del 2: Fryshuset mörkade sexskandal – anställd röjde hemligheter om avhoppare

Avhopparen "Nico" ville lämna ett av Sveriges mest våldsamma gäng. Men Fryshusets medarbetare i Malmö ville ha sex innan han fick en plats i avhopparprogrammet Passus. Han fick också tillgång till hennes dator som innehöll sekretessskyddade och hemliga uppgifter om andra gängkriminella avhoppare.

– Människor hade kunnat dö, säger Peter Svensson, tidigare verksamhetsansvarig på Passus.

Anställda larmade vd:n Johan Oljeqvist men han lade locket på:

– Jag har inget ärende som har kommit till mig som handlar om att vi har en klientcoach som har haft en otillbörlig relation med en klient som har lett till någon form av konstaterad incident där jag har behövt agera, säger han till Sydsvenskan.

Del 3: Avhopparprogram för kriminella – en marknad utom kontroll

Kommuner betalar 3200 kronor dygnet för att få gängkriminella att hoppa av. Men trots att allt fler privata aktörer ger sig in i branschen har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, aldrig granskat någon av dem.

”På rak arm kan vi inte erinra oss om att någonsin ha fått in en anmälan eller ett klagomål som gäller avhopparverksamheter”, skriver Ivo.

Del 4: Kunglig satsning på unga kriminella föll platt: ”Det är hopp och lek och dans”

Efter det uppmärksammande mordet på 15-årige Jafaar samlade kronprinsessparet och flera näringslivstoppar in sju miljoner kronor till en helt ny avhopparverksamhet för unga i Malmö. Fryshuset startar projektet DeD men har svårt att hitta deltagare, bara sex personer går färdigt den särskilda utbildning, som ska vara projektets signum, de två första åren . Och både projektledaren och verksamhetsledaren slutar. Men trots att nästan allt havererar låter Fryshuset alla tro att projektet DeD är en succé. En forskare på Lunds universitet slår i sin utvärdering fast att "Fryshuset är ett föredömligt exempel på förebyggande verksamhet i Malmö och Helsingborg". Den som tittar närmare på rapporten ser att forskaren inte vet om de hon intervjuat ingår i projektet.

Annons

Annons

Fryshusets chef i Malmö Jenny Berg Nilson säger att projektet aldrig låg nere men medger att det bytt inriktning:

– Vi har mycket dans. Vi har breakdance, graffitimålning, som är en konstform, bakning, matlagning och eventfix.

Del 5: Malmös styre stoppar Fryshusets avhopparprogram

Några dagar efter publiceringen beslutar arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö att inte anlita avhopparprogrammet Passus. Dessutom ska de utreda alla avhopparverksamheter som staden anlitar.

Bild: Bengt Arvidson

Del 6: Efter Sydsvenskans avslöjande: Nya krav på att Fryshuset granskas

Helena Nanne (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, kräver att stadskontoret genomför en genomlysning av Fryshusets andra verksamheter. Detta eftersom stiftelsen varje år får två miljoner kronor i bidrag:

”Sydsvenskan har i dagarna avslöjat allvarliga missförhållanden i Fryshusets verksamheter. Det handlar om en total avsaknad av verkligt innehåll i dyra verksamheter, djupt olämpliga relationer mellan anställda och klienter, hemliga uppgifter om klienter som röjts samt oegentligheter i återrapportering av externt finansierade projekt”.

Ärendet avgörs den 8 februari.

Bild: Petter Bjerregaard

Del 7: Fryshuset kritiseras av forskare bakom hyllningsrapporter – Lunds universitet tar avstånd

Avhopparprogrammet Passus fungerar ”slående positivt”, sa Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Men det var Fryshuset som valde vilka klienter och anställda som kunde intervjuas i utvärderingen. Och de berättade aldrig om den mindre lyckade verksamheten i Malmö. Därför har Forkby nu meddelat Fryshuset att de inte får använda rapporten som bevis för att hela Passus fungerar.

Annons

Annons

– Det skulle ge en bild som inte är verifierad. Och då blir den inte korrekt heller, säger han.

Socialantropologen Anna Hedlund, som fick 100 000 kronor för att utvärdera projektet DeD, säger till Sydsvenskan att hon blev förd bakom ljuset av Fryshuset. Samtidigt säger Lunds universitet att det är ”olyckligt” att rapporten bär Lunds universitets logga. Universitetet har ingenting med rapporten att göra.

Bild: Petter Bjerregaard

Del 8: Ex-kriminella fick lära sig bidragsfuska hos Fryshuset

De får miljoner av polisen och kriminalvården för att göra tungt kriminella till laglydiga medborgare. Men Fryshuset har avlönat svartarbetare och visat avhoppare hur man blåser systemet.

– Vi lär dem olika sätt att hustla staten, säger en tidigare anställd.

Sydsvenskan kan avslöja att Fryshuset samtidigt hjälpt klienter och personal att kringgå lagar och regler. Huvudkontoret i Stockholm har till exempel avlönat personer som har socialbidrag eller sjukersättning med presentkort, prylar och – i ett fall – hyresinbetalningar. Det är inte bara att betrakta som svarta löner, enligt Skatteverket, det kan också vara misstänkta bidragsbrott.

Del 9: Hemliga inspelningar avslöjar: Så offrar Fryshuset medarbetare

Annons

Fryshuset säger sig välkomna visselblåsare och granskning. Men när ledningen sätts under press smider de planer på att utse syndabockar som kan misskrediteras och sparkas. Det hörs på hemliga inspelningar som HD och Sydsvenskan tagit del av.

Annons

– Jag kan inte komma ihåg varenda ord som jag sagt, säger vd:n Johan Oljeqvist.

Podd: Så skakade sexskandal det hyllade avhopparprogrammet

Hur kunde en sexskandal skaka det hyllade avhopparprogramet? Och hur gick det till när Fryshuset förde svenska kommuner bakom ljuset? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Inbäddat innehåll

Podd: Så fick avhoppare lära sig att ”hustla staten” hos Fryshuset

De får miljoner av kriminalvården och polisen för att hjälpa ex-kriminella att byta liv. Men Fryshuset avlönar svartarbete, och visar avhoppare hur man blåser systemet. Och när Sydsvenskan granskar verksamheten smider ledningen planer på att offra medarbetare. Hur kunde det bli såhär?

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan