Annons

Annons

Annons

Tv-serien ”Drag race Sverige”

Podd: Varför är folk rädda för dragqueens?

Sverige drabbas av dragfeber när det populära tv-programmet "Drag Race" får svensk premiär. Men det är långt ifrån alla som älskar dragqueens. I Sverige och andra länder har sagostunder för barn fått utstå hat, hot och attacker. Vad är det som folk är rädda för?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar. Följ podden i din poddspelare så missar du inte nästa avsnitt.

Annons

Nu ska våra skärmar fyllas med glitter, tio lager smink, bitska skämt och utmanande av könsnormer. Dragqueens är inget nytt fenomen – men när populära tv-programmet "Drag race Sverige" i helgen får premiär på SVT är det många som sitter redo vid play-knappen.

En av de som tävlar om att bli utsedd till Sveriges bästa dragartist är Adam Spjuth, också kallad Imaa Queen, från Värnamo. Hen tycker att intresset för drag har ökat de senaste åren.

Annons

– Ja, gud ja. Nu är det en mycket bredare medvetenhet om det. Men det är fortfarande väldigt mycket så, att antingen älskar du det, eller så hatar du det, säger Imaa Queen.

Hajpen till trots har det på senare tid höjts många kritiska röster mot dragartister.

En bibliotekarie i Malmö fick ta emot dödshot efter att ha bokat underhållarna i Drag story hour till en sagostund för barn. Och det är inte bara i Malmö som bokningen väckt motstånd. I Trelleborg, Kalmar och på flera andra platser i Sverige har privatpersoner och politiker försökt stoppa dragqueens från att läsa för barn.

– Folk tycker att det är perverst eller sexuellt, säger Imaa Queen.

Enligt Sydsvenskans reporter Albin Arrling är kritiken riktad mot dragqueens i allmänhet, men allra mest mot de som framträder för barn.

– Kritikerna menar att det här skulle vara sexualiserande av barn, säger Albin Arrling.

I USA har hatet mot dragqueens gått ännu längre. Där har politiker i ett 15-tal olika delstater lagt fram lagförslag för att begränsa hur dragqueens får arbeta.

Annons

– Man kan säga att det är en form av tvåfrontskrig som förs mot dragscenen.

Den andra sidan av motståndet är privatpersoner som kritiserar, hotar eller stormar framträdanden.

– Militära milisgrupper dyker upp beväpnade med gevär, hjälm och skottsäker väst för att demonstrera mot dragqueens, säger Albin Arrling.

Varför är folk så rädda för dragqueens? Och vad är det med dragkulturen som väcker så starka känslor av både kärlek och hat? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan