Annons

Annons

Annons

Region Skåne

Så mycket tjänar vårdpersonalen i Skåne – här är listan

Regionstyret har lovat 3 500 nya jobb inom vården under den här mandatperioden. Notan för det landar i miljardklassen – och med hög inflation ökar samtidigt kraven på höjda löner.

Men hur mycket tjänar egentligen en undersköterska? En distriktsläkare? HD och Sydsvenskan har listat lönerna – och löneutvecklingen – för 30 yrken i Region Skåne.

Bild: Tom Wall

Annons

Larmen om sjukvården duggar tätt: patientköer, personalbrist och dålig arbetsmiljö. På flera håll i regionen kämpar man med att rekrytera och behålla främst sjuksköterskor. Under 2022 minskade antalet sjuksköterskor i regionen med 312 jämfört med året innan.

Lönen är en anledning till att många lämnar.

Statistik visar att löneutvecklingen för en sjuksköterska inom den skånska offentliga vården varit i snitt 3 100 kronor, eller tio procent, sedan 2018.

Annons

Annons

Ingångslönerna och rörligheten bland sjuksköterskor har ökat.

– Det bästa tillfället att få upp sin lön är ju, tyvärr, att söka nytt jobb, säger Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundet Skåne och berättar att många medlemmar slutar, jobbar någon annanstans ett tag för att sedan komma tillbaka till Region Skåne – i syfte att få upp lönen.

Ett annat vanligt vårdyrke, undersköterska, är med i lönebotten bland yrkena vi tittat på. En undersköterskas inkomst har ökat i snitt 2 200 kronor sedan 2018. Det motsvarar en löneutveckling på åtta procent under fem år.

Desto mer ökade chefernas löner. För till exempel verksamhetschefer ökade medellönen med drygt 30 procent, eller 23 700 kronor, de senaste fem åren.

Det har även varit stor ruljangs på chefer vilket gör att lönerna snabbt ökat.

Inbäddat innehåll

Enligt regionen har man över 100 olika yrken. Listan är därför ett urval.

Fakta

Löften om tusentals nya jobb

• Inför valet lovade Socialdemokraterna att skapa 3 000 nya vårdjobb i Region Skåne under mandatperioden 2022-2026 – till en kostnad av 1,5 till 1,8 miljarder kronor.

• Moderaterna, som vann valet tillsammans med allianskollegorna, kontrade med 3 500 nya jobb under samma period.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan