Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Podd: Entreprenören som tyckte att FN skulle läggas ner

Hon är statsvetaren som ville rädda världen och föreslog att starta om FN. I dag driver hon mötesplatsen Altitude Meetings i Malmö och kör igång nya samhällsprojekt allteftersom behovet uppstår.

– Vi kan inte vänta på att allting ska vara exakt enligt någon plan, säger Yasemin Arhan Modéer.

Text

Yasemin Arhan Modéer är Malmöbon som samlar näringsliv och akademi för att lösa samhällsproblem.

Annons

Inbäddat innehåll

”Malmödarlings” är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar. Följ podden i din poddspelare så missar du inte nästa avsnitt.

Entreprenören Yasemin Arhan Modéer beskriver sig själv som riskbenägen.

– Går saker och ting åt skogen så får jag väl göra något annat. Jag fyller min tid med det jag tycker är rätt och riktigt. Det är det som får upp mig på morgonen.

För åtta år sedan var hon med och startade Altitude Meetings – en mötesplats för företag och organisationer i Malmö – och skrev på långa och dyra hyreskontrakt. Det var en stor risk, men visade sig vara lyckosamt. Förutom Studio Meetingpoint i Malmö, med utsikt över kanalen och havet, har företaget i dag även lokaler i Stadshallen i Lund.

Annons

Annons

Yasemin Arhan Modéer är själv vd för verksamheten, för det blir bäst så.

– Jag har något inbyggt i mig att jag måste ifrågasätta även om jag tycker att chefer har rätt. Det är bättre att jag kör, säger hon.

Förutom att producera innehåll och arrangera möten för företag och organisationen, driver hon och teamet på Altitude Meetings flera samhällsprojekt. Det handlar till exempel om utanförskapsfrågor och nätverk för unga människor som inte kommer in på arbetsmarknaden. Eller att samla näringslivet kring vad man kan göra för att hjälpa krigsdrabbade områden.

– Vi har anställt två ensamkommande från Somalia. Inte för att vi ska vara snälla men vi tror att om vi gör det så kommer jag att förstå vad man faktiskt kan göra som arbetsgivare.

Rättvisepatos går som en röd tråd i det Yasemin Arhan Modéers engagerar sig i. Entreprenörsandan finns i familjen och hennes farfar kom till Sverige från Turkiet i mitten av 20-talet och startade mattbutiker i Göteborg och Malmö. Hennes morfar startade kosmetikföretaget Pierre Robert.

Som nybliven statsvetare från Lunds universitet på 90-talet sökte hon jobb på FN.

– Jag hade skrivit min masteruppsats om hur man skulle göra om FN för att det skulle bli mer effektivt. Min slutsats var att lägga ner och börja från början. Denna uppsats sökte jag jobb på i FN i New York. Det blev inget, säger Yasemin Arhan Modéer.

Annons

Istället jobbade hon på Handelskammaren i Stockholm i tio år, men flyttade tillbaka till hemstaden Malmö för familjens skull.

– Sedan dess har jag tyckt att Malmö är något av det roligaste att jobba i. Det är en stad under utveckling, det är inte färdigt.

Hör Yasemin Arhan Modéer berätta om hur hon upptäckte kraften i möten mellan människor, företag och akademi. Lyssna på det senaste avsnittet av Malmödarlings.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan