Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Socialchef om Fryshusets bidragsfusk: ”Vi hade polisanmält”

Ex-kriminella lär sig bidragsfuska i Fryshusets avhopparprogram, visade HD och Sydsvenskans granskning. Nu reagerar flera socialtjänster runt om i landet.
– Det är riktigt illa, säger Marie Larsson, avdelningschef på socialtjänsten i Göteborg.

En sexskandal satte andra klienter i fara när hemligheter röjdes. Socialtjänster har fått oriktiga uppgifter och ex-kriminella har fått lära sig att bidragsfiffla. HD och Sydsvenskan har de senaste veckorna avslöjat flera allvarliga missförhållanden i Fryshusets hyllade avhopparprogram, Passus.

Rikard Vroland, avdelningschef på socialtjänsten i Malmö, kallar uppgifterna ”graverande”.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist, försäljningsansvarig Susanne Ripa, och styrelseordförande Christer Thordson. Foto: Fryshuset, illustration: Petter Bjerregaard

– Om vi får kännedom om sådant öppnar vi en utredning om misstänkt bidragsbrott och det hade med stor sannolikhet lett till återkrav. Vi hade polisanmält det som bidragsbrott, säger han.

Annons

Fryshuset har uppmanat personal att inte berätta för socialtjänsten att klienterna får en rad förmåner av Fryshuset, som hade påverkat deras socialbidrag. Det handlar om presentkort, matpengar och SL-kort.

Annons

Den typen av agerande rubbar tilliten mellan myndigheterna och civilsamhället, säger Rikard Vroland.

– Det är väldigt viktigt att ta avstånd från den kriminella världen om man bedriver den här typen av verksamhet.

Kvitton visade hur en volontär bland annat fått betalt i möbler.

Vår granskning har visat flera exempel på hur bidragsfusket gått till. I de fallen är det Stockholms stad som gjort utbetalningar baserade på oriktiga uppgifter. Veronica Carstorp Wolgas, socialdirektör i Stockholm, skriver till HD och Sydsvenskan:

”Om det som framkommer i artikeln stämmer så är det självklart allvarligt och det föranleder en fördjupad dialog med Fryshuset och Passus.”

Även inom socialtjänsten i Göteborg får tidningens granskning reaktioner.

– Det är aldrig okej för oss att någon hjälper någon att luras. Det här är ju utsatta personer i beroendeställning till den leverantör de bor hos. Det är riktigt illa när personer vi placerar blir utnyttjade av de vi placeras hos, säger avdelningschefen Marie Larsson.

Göteborgs stad anlitar fortfarande Passus, men har blivit noggrannare med att följa upp klienterna. Detta efter att HD och Sydsvenskan kunde visa att en klient som Göteborg betalade över 3000 kronor per dygn för, inte fick den vård som utlovats.

– Det har gjort att vi förstått att vi måste hålla mer koll. Vår uppföljning måste bli tätare, och vi måste prata med klienten enskilt så att de kan tala fritt.

Annons

Annons

Enligt Marie Larsson har Fryshuset inte längre samma ställning. Marknaden har fyllts på med fler aktörer och konkurrensen gynnar kvaliteten, menar hon.

– Jag tror att det skett ett litet reningsbad i alla organisationer. Ska man ha avtal med kommuner så får det här inte hända.

– Nu kan vi välja, och det finns ingen anledning att välja en organisation om det finns misstankar om oegentligheter.

– Granskningen i sig tror jag har gynnat branschen.

I stiftelser är styrelseledamöterna personligt ansvariga för bokföringen, skriver Ekobrottsmyndigheten på sin sajt. Fryshusets styrelseordförande är Christer Thordson. Han har flera tunga styrelseuppdrag och har bland annat varit chefsjurist för Ikea, och ingått i den högsta ledningen i koncernens nederländska moderbolag.

Han vägrar att ställa upp på en intervju och väljer att svara skriftligt:

”Styrelsen, vd och ledning tar uppdraget på stort allvar och följer upp uppgifter och rykten samt vidtar åtgärder vid behov.”

Han fortsätter:

”Angående ersättningar och redovisning så är bedömningen att stödet som klienter och volontärer har fått inte strider mot regler eller andra lagar.”

Fryshuset ska ändå utreda sina rutiner och riktlinjer. På den egna sajten uttalar sig vd:n Johan Oljeqvist:

– Vi ska i alla våra verksamheter självklart följa regelverk, lagar och interna policys, allt annat är oacceptabelt. Vi ser självfallet mycket allvarligt på de uppgifter som har presenterats i media och vi gör en intern översyn av våra rutiner och riktlinjer, för att vid behov vidta åtgärder.

Fakta

Polisen stöttar Fryshuset med mångmiljonbelopp

Passus har de senaste åren omsatt över hundra miljoner kronor. Det handlar nästan uteslutande om skattemedel, främst betalning från avhopparnas hemkommuner. Passus har dessutom haft en särställning när det gäller statliga bidrag för avhopparverksamhet, och har fått 26,5 miljoner från kriminalvården och polisens nationella operativa avdelning, NOA, sedan 2017.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan