Annons

Annons

Annons

Skånska miljardärer

Podd: Varför regnar det guld över de superrika?

Både i Skåne och resten av Sverige blir de superrika fler och fler – och deras pengaberg bara växer. Numera är förmögenheten i Sverige mer ojämlikt fördelad än i USA. Hur blev det så? Och är det ett samhällsproblem – eller kan alla ta del av miljardärernas framgång?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar. Följ oss i din poddspelare så missar du inte nästa avsnitt.

Annons

Annons

Skånes miljardärer blir bara fler och fler, och allt rikare.

– De sista tjugo åren har det skett en helt enorm utveckling, säger Sydsvenskans reporter Dan Ivarsson.

När Dan Ivarsson och Albert Capuder, reportrar på Sydsvenskan, bestämde sig för att göra en lista på alla skånska miljardärer hittade de hela 57 stycken. Bland namnen finns allt från företagare och entreprenörer, till personer vars förmögenhet sträcker sig tillbaka i generationer.

– Det som var intressant var att vi först inte visste vilka de var, de rikaste människorna i Skåne, säger Dan Ivarsson.

– Ordet miljardär är kittlande, man blir ju nyfiken direkt. Men det finns också en djupare innebörd med den här enorma rikedomen, säger Albert Capuder.

Numera är svenskarnas egendomar mer ojämlikt fördelade än i de flesta andra länder.

– Förmögenheten i Sverige är mer orättvist fördelad än i USA. Vi är faktiskt tredje värst i världen. Bland stora länder är det bara Brasilien och det tidigare apartheidlandet Sydafrika som har en mer orättvis fördelning, säger Dan Ivarsson.

De superrikas tillgångar har den senaste tiden debatterats allt oftare i media. Själva vill de ogärna prata om sina rikedomar. Men enligt Albert Capuder kommer pengarna också med en stor makt att påverka samhället.

Annons

– Det är dina egna preferenser som säger var du ska lägga dina pengar, istället för att ha sakkunniga tjänstemän i den offentliga sektorn, som tydligt visar var det finns hål att stoppa pengar.

Hur blev miljardärerna så många – och de superrika ännu rikare? Och hur påverkar det oss andra? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan