Annons

Annons

Annons

Ridsport

Ridsportens mäktigaste om kvinnofällan: ”Då har jag makt”

Att hon tog ett steg tillbaka för sin mans skull är inte sant. Lisen Bratt Fredricson gick bara åt ett annat håll, vilket möjliggjorde att Peder Fredricson kunde bli världens bästa hoppryttare.

– Det var som ett naturligt kall för mig, säger Lisen Bratt Fredricson som bossar över ett av världens bästa tävlingsstall.

Lisen Bratt Fredricson är den som ser till att miljonindustrin utanför Vitaby går runt.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Annons

Samtidigt som Peder Fredricson storsatsade hoppade Lisen Bratt Fredricson ur sadeln och lämnade tävlingsbanorna. I många reportage och artiklar har det beskrivits som att hon tog ett steg tillbaka för att han skulle kunna satsa fullt ut.

Så är inte fallet. Något steg tillbaka togs aldrig, istället dundrade hon in på en annan karriärväg som möjliggjorde Peder Fredricsons dröm och hennes egen – ett hoppstall i absolut världsklass.

När HD och Sydsvenskan kommer på besök har Lisen Bratt Fredricson precis varit och hämtat två av barnen som går i skolan i Kivik och Simrishamn. Skolbussarna var inställda på grund av snöstormen. För henne ser livet helt annorlunda ut nu än när paret först flyttade till Grevlundagården på Österlen. Då var båda tävlingsryttare. Nu är det Peder Fredricson som spenderar dagarna i stallet, Lisen Bratt Fredricson har fullt upp med att hålla hela cirkusen igång.

Annons

Annons

– Verksamheten står på två ben. Den ena är Peders satsning, hans hästägare och sponsorer. Den andra delen i Grevlundagården är att vi köper och säljer hästar för att få det hela att snurra runt.

EM i Riesenbeck 2021.

Bild: PETTER ARVIDSON

När hennes OS-häst Casanova såldes kunde paret köpa Grevlundagården. På lite mer än 20 år har de förvandlat platsen till ett hoppstall i världsklass. En framgångsfaktor är Lisen Bratt Fredricsons driv och lyckade affärer.

Något som hon alltid har haft en talang för.

– När jag var liten sålde jag äpplen vid grinden, majblommor, putsade folks skor... Jag tycker det är väldigt kul att leka affär. Det är som en lek.

Bara det att nu handlar det om hästar för miljoner istället för äpplen?

– Haha ja, det är ingen skillnad.

Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson på Grevlundagården 2003.

Bild: Lars Dareberg

Utöver det övergripande ansvaret på gården har hon även koll på allt i hemmet och all logistik. Under onsdagen åker hon själv till Borås, sedan Norrköping, Stockholm, Värmland och Miami för jobb. Peder Fredricson åker till Holland och sedan möts de upp i Miami.

Samtidigt ska barnens schema hållas koll på.

– Där hamnar jag väl lite i den där kvinnofällan och måste styra upp vad som ska packas, kolla om farmor kan vara barnvakt, se till så de har skjuts till aktiviteter... Men samtidigt skulle jag inte vilja att Peder gjorde det för han skulle vara så jävla dålig på det, säger hon och skrattar.

Annons

– Jag vet att jag bara skulle bli irriterad så det är bättre att jag gör det själv och så får han göra något annat som jag inte vill göra. Och på ett sätt så är det inte en kvinnofälla för jag känner samtidigt att då har jag makt över det.

Annons

På tal om makt, du har flera år blivit utsedd till den mäktigaste kvinnan inom svensk ridsport, känner du dig som det?

– Nej, det är nog för att jag hörs och syns. Det finns de som verkligen jobbar på ett annat sätt dagligen med ridsport, men jag har en stark röst.

Så ofta hon kan försöker Lisen Bratt Fredricson få tid att smita ut till stallet. Här är hon med hästen Singclair.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Det senaste året har flera skandaler inom ridsporten gällande sexuella övergrepp och trakasserier uppdagats. Kritik har riktats mot toppryttare för att de inte uttalar sig om det mörka inom sporten.

– Jag vet precis var både jag och Peder står i alla de här frågorna, men när man är en halv-offentlig person så vill folk att man ska ta ställning till allt. Jag gör det ibland, men bara för att jag har ett visst antal följare betyder inte det att jag är någon anslagstavla. Det viktigaste är att man föregår med gott exempel.

Är detta något som blivit bättre eller värre inom ridsporten med åren?

– Det har blivit så mycket bättre. Men vi får reda på så mycket mer nu. Jag har varit förskonad från allt sånt. För mig var det bra med just ridsporten att man kände sig jämlik. Det är vår sports styrka att män och kvinnor tävlar på samma villkor, men det innebär också att vi är under samma tak. Det behöver bli bättre.

Annons

Telefonsamtal, sms och mejl plingar till titt som tätt i Lisens mobil.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Efter flera framgångsrika år där Peder Fredricson bärgat både OS-, VM- och EM-medaljer, Jerringpris och titeln som världsetta är det nu en hel del förändringar på gång hemma på gården.

Annons

Stjärnan All In har gått i pension och beridaren Stephanie Holmén lämnar för att stå på egna ben.

Vad kommer hända nu?

– Det blir ett litet omtag. Vi ska bygga en lösdrift (där hästar går ute med tillgång till vindskydd och/eller ligghall istället för en box reds. anm.) för unghästar där vi kommer ha fyra- och femåriga hästar som ska gå ute hela tiden men samtidigt tränas. Dels är det bra ekonomiskt, men vi tror även att vi kommer få sundare hästar av det. Sedan är det kul med våra nya ryttare också, säger Lisen Bratt Fredricson och syftar på 19-åriga Mathilda Bohlin som tar över efter Stephanie Holmén.

Är ni på jakt efter en ny All In också?

– Det kommer aldrig komma en ny All In. Eller man ska aldrig säga aldrig, men han är en helt fantastisk häst. Det ser bra ut på hästfronten för Peder, men nu kommer det antagligen bli ett år med lite nya hästar som han får lära känna och ta uppåt i klasserna.

För hennes egen del lär nya projekt och idéer fortsätta avlösa varandra.

– Jag tycker det är så roligt att jobba. Jag skulle kunna vara korvgubbe. Eller ha ett hotell och bädda, duka fram frukost och säga välkommen till folk. Det är en hemlig dröm jag har. Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor, säger hon med ett leende.

Annons

”Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor” säger Lisen Bratt Fredricson.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Fakta

Lisen Bratt Fredricson

Ålder: 47 år.

Bor: Grevlundagården utanför Vitaby.

Familj: Gift med Peder Fredricson som hon har sönerna Carsten, Hjalmar och Bill med.

Gör: Driver tävlingsstallet Grevlundagården, en av grundarna till Jönköping Horse show och onlineshopen Get the Gallop. Har också varit med och startat Swedish Select Horse Sales (SSHS) som anordnar auktioner varje år.
Karriär: Ridit två OS (Sydney 2000 och London 2012), vunnit en lång rad nationella och internationella tävlingar och ingick i landslaget i 15 år.

Följ Sydsvenskan sport på Instagram: @sydsvenskan_sport

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan