Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Podd: Så fick avhoppare lära sig att ”hustla staten” hos Fryshuset

De får miljoner av kriminalvården och polisen för att hjälpa ex-kriminella att byta liv. Men Fryshuset avlönar svartarbete, och visar avhoppare hur man blåser systemet. Och när Sydsvenskan granskar verksamheten smider ledningen planer på att offra medarbetare. Hur kunde det bli såhär?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar. Följ oss i din poddspelare så missar du inte nästa avsnitt.

Annons

Annons

De senaste veckorna har Fryshuset skakats av flera skandaler, något vi berättat om i ett tidigare poddavsnitt.

Nu har Sydsvenskans granskning lett till ännu fler avslöjanden. Fryshusets avhopparprogram Passus får miljoner i bidrag av staten, men lär ex-kriminella att blåsa systemet. Eller ”hustla staten”, som en tidigare anställd uttrycker det.

– Man ska hjälpa kriminella att bryta den typen av tankemönster, men man har i själva verket hjälpt dem att bidragsfuska, man har betalat ut svarta löner, säger Sydsvenskans grävande reporter Jens Mikkelsen.

Fryshuset har gett personer som har socialbidrag eller sjukersättning avlöning i form av presentkort, prylar, möbler och – i ett fall – hyresinbetalningar.

– Vi pratade med den som är expert på just stiftelser på Skatteverket som sa att om det är det här upplägget, så är det inget annat än svarta löner, säger Sydsvenskans grävande reporter Jessica Ziegerer.

Samtidigt säger sig Fryshuset vara öppna för visselblåsare och granskning. Men när granskningen närmar sig, smider ledningen planer på att offra medarbetare. Det visar hemliga inspelningar från de senaste två åren, som Sydsvenskan tagit del av.

Annons

– De diskuterar hur de kan utse syndabockar, och hur de kan göra sig av med den personen innan media börjar ställa frågor, säger Jens Mikkelsen.

Annons

Hur gick det till när före detta tungt kriminella fick lära sig att bidragsfuska av ett hyllat avhopparprogram? Och varför letar Fryshuset syndabockar bland sina anställda? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan