Anders Wall och Maycon Vinborg möts i en blyg omfamning på bilden. Det är mars 2017 och fårbonden från Hörby har precis fått ta emot den kände finansmannens landsbygdsstipendium, en av de finaste utmärkelser en svensk bonde kan få.
Det blir en slags kulmen på hans svenska framgångssaga.
Maycon Vinborg är gatupojken från Brasilien som sålde godis vid en busstation för att överleva, som började jobba sig fram på stora gårdar redan som tioåring, enligt sin egna berättelse.
Han tävlade i rodeo, vann en stor titel som 16-åring och blev senare brasiliansk mästare i vallhund två gånger om. Han förälskade sig i en svensk kvinna som kom till honom på en kurs i Brasilien, och följde med henne till Sverige 2012.
Annons
Gustaf Ramel, lantbrukare på Gårdstånga Nygård utanför Eslöv, är en av många som imponeras av Maycon Vinborgs driftighet vid den här tiden. 2014 inleder de ett samarbete, där Maycons får betar och gödslar ängarna på Ramels ekologiska klöverodling.
Annons
Den svenska kvinna som fört Maycon Vinborg till Sverige avlider. Istället inleder han en relation med en kvinna som vi här kallar Anna, en gymnasietjej som hyrt boxplats till sin häst på hans gård.

Riksmarskalk Svante Lindqvist vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien lämnade över stipendiet på 100 000 kronor.
Bild: Erik Cronberg
Hon blir snart en del av det expanderande företaget Tangará Farm AB.
Paret startar tidningen Fårmagazinet, gården växer till cirka 2 000 djur, men det verkligt revolutionerande sker i ett annat företag de startar – Oviex Sverige AB.
Med Gustaf Ramel och Anders Wall som finansiärer inleder Maycon Vinborg och Anna en storsatsning på att föra in nya fårraser till Sverige. Det sker genom import av embryon, som placeras i livmodern på gårdens mottagardjur.
På så vis kan foster från exempelvis engelska köttrasen border leicester växa i traditionella svenska raser och ge avkommor att avla vidare på.
På flera håll talas det om en revolution i Fårsverige.
Dagens Industris helgbilaga Di Weekend skickar ett team från huvudstaden som rapporterar imponerat under rubriken ”Brassens bästa business”. Tidningen Land Lantbruk är på plats i januari 2018 och berättar om hur 50 lamm av rasen walliskt svartnosfår (förebilden till Fåret Shaun) snart ska födas. Tio av lammen uppges redan vara sålda, för 120 000 kronor styck.
Bolaget bygger också en seminstation, där planen är att samla in och senare börja exportera fårsperma. Anläggningen är den enda i landet som är godkänd på EU-nivå.

Maycon Vinborgs import av embryon från svartnosfår fick stor uppmärksamhet. ”Rasen är både ovanlig och eftertraktad och tills i dag har den inte gått att få tag på i Sverige”, sa han till tidningen Land Lantbruk.
Bild: RICKARD NILSSON
Annons
Annons
Lotta Andersson, då enhetschef på Jordbruksverket, följer parets arbete och är den som godkänner både embryoimporten och seminstationen. Maycon Vinborg är en av få pionjärer inom embryotransfer, och paret var på väg mot något bra, anser hon fortfarande.
– Det var en energikick som kunde förbättra ekonomin i svensk fårnäring, och öka köttproduktionen.
– De snubblade verkligen på målsnöret, säger Lotta Andersson idag.
För bakom den positiva rapporteringen hopar sig problemen. Bolaget har dragit på sig stora kostnader och lönsamheten inom embryotransfer blir inte vad de räknat med.

Rasen walliskt svartnosfår finns idag på några få gårdar runt om i Sverige. FOTO: Creative commons
– Han hade många idéer, men ingen koll på den finansiella biten och inte rätt kunskap på vissa områden. Det skulle bara gå 90 grader uppåt, jag varnade honom flera gånger. Det där med seminstationen var droppen som han inte kunde hantera, säger Richard van der Poel som driver Slättö Kvarn AB utanför Värnamo.
Han stod för utrustning till seminstationen och finns idag på listan över leverantörer som aldrig fick betalt.
Enligt uppgifter från Maycon Vinborg pressas paret av Gustaf Ramel och Anders Wall – finansiärerna vill ha en större ägarandel om de ska skjuta till mer pengar, men han vill inte gå med på det.
Inspelade telefonsamtal mellan Ramel och Maycon Vinborg visar att Ramel visste att Maycon planerade att lämna landet. I april 2018 skrivs ansvaret för djuren över på Gustaf Ramel.
– Tre dagar innan visste vi att han skulle sticka. Då finns det ingen mat på gården, och 700 djur, säger Gustaf Ramel.
Annons
Enligt Gustaf Ramel var de överens om att Anna skulle stanna kvar på gården och avsluta verksamheten på ett så bra sätt som möjligt.
– Han tog många timmar av mitt liv, det var det enda som var bra med att han stack, säger Gustaf Ramel, som inte delar bilden av att han och Anders Wall skulle ha pressat paret.
Annons
Det han inte vet om vid den här tiden är att Maycon Vinborg och Anna har gift sig några veckor innan de flyr landet. Den 25 april 2018 försvinner paret.
– När vi kommer till gården finns det 450 djur kvar. En av grannarna berättade att det körde bilar fram och tillbaka de sista dygnen. Alla fina djur var borta. Vi hittade 20 nedtrampade djur i det ena stallet, berättar Gustaf Ramel.
Idag är han kritisk till hur lite myndigheterna gjorde när han anmälde den bristande djurhållningen. Han satte in personal som tog hand om djuren och en annan lokal lantbrukare tog senare över gården.
– Länsstyrelsen gjorde inget och polisen gjorde inget. Vi ordnade möten, men de kom inte. Vi hade ju löst uppgiften åt dem.
Ramels uppgifter får stöd av Simon Kruse. Han arbetar som djurskötare på gården under den sista tiden och berättar om hur han dagligen får avliva undernärda får.
– När inte kadaverbilen kom och hämtade tackorna utan de bara låg i en stor hög, då förstod jag att det var något som inte stämde. Djurhållningen var inte bra.
Han ser under de här dagarna den utförsäljning av djur som pågår. Idag är Simon Kruse övertygad om att de värdefulla djuren säljs som ett sätt att finansiera parets flykt.
– Det kom folk från i stort sett hela landet och köpte avelsbaggar, fina tackor och lamm.
Annons
Simon Kruse har inte fått ut sin lön. Lantmännen i Hörby har fordringar på nästan en halv miljon. Båda begär bolaget i konkurs. Konkursförvaltare Ola Sellert lyckas inte heller få fatt i paret. Det enda som finns är en adress till en stad i Brasilien, nära gränsen till Peru.
Skulderna summeras till dryga tre miljoner. Ola Sellert stämmer Maycon Vinborg och får honom dömd för att ha betalat ut 600 000 kronor från bolaget till sig själv under dagarna kring flykten. Även Gustaf Ramel stämmer Maycon Winborg, för skulder på 1,9 miljoner kronor.
Annons
Sedan blir det tyst. Konkursen avslutas. Maycon Vinborg tar tillbaka sitt gamla efternamn Moura och syns i resultatlistorna från några rodeotävlingar i USA under 2021.
Det visar sig att paret har levt i Texas de senaste åren och börjat om som företagare. I samhället Perrin utanför Dallas driver de bolaget Moura Stock Dogs, där de föder upp och tränar vallhundar. De gömmer sig inte längre. Maycon Moura svarar i telefonen när HD och Sydsvenskan ringer, men han vill inte att det skrivs nya artiklar.
Paret har idag en dotter ihop, och enligt Maycon Moura var de utsatta för hot när de lämnade Sverige. De har haft en mycket svår tid, berättar han.
– Nu kan jag jobba igen, träna en del hundar och sätta mat på bordet. Jag vill be dig: Lämna oss utanför det här, det var illa nog för oss när vi var där, säger han.

”Vi kom till det här landet för tre år sedan, helt panka. Jag är väldigt stolt över att vara i Texas. Vi känner oss välsignade av det vi är med om nu, vi har träffat och träffar fortfarande fantastiska människor varje dag”, berättar Maycon Moura när han gästar youtubekanalen ”The Converse Cowboy”.
Att det fanns djur på gården som var i dåligt skick berodde på att han och Anna tagit över fler än 300 gotlandsfår från ett djurskyddsärende, uppger han, djur som var angripna av parasiter som de inte lyckades få bukt med.
Annons
När de åkte hade Gustaf Ramel ställt upp som ny djurägare. Fåren på gården var hans ansvar, enligt Maycon Moura.
– Vi återhämtar oss fortfarande från det som hände då. Vi var unga, vi klarade inte att hantera ett företag eller investerare. Jag och min fru jobbade som galningar varenda dag, men vi fick det bara inte att fungera, säger Maycon Moura.
Konkursförvaltare Ola Sellert har också nåtts av uppgiften att Maycon och Anna har dykt upp. Nu har han möjlighet att väcka liv i konkursen igen, med stöd av domen som ger honom rätt att kräva tillbaka 600 000 kronor.
– Är han i USA är det ganska kostsamt för mig att agera. Då måste jag först vara säker på att han har tillgångar i USA som täcker mina kostnader och vad det kan kosta att få domen verkställd i USA. Men det är intressant att han är lokaliserad och driver verksamhet.