Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Sverigedemokraterna bryr sig inte om de sjuka.”

Moderaterna attackerar sjukförsäkringen och SD verkar inte bry sig, skriver Ida Gabrielsson, socialförsäkringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På en direkt fråga i riksdagen från Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar om varför SD inte har drivit sjukförsäkringen i förhandlingarna svarade Jimmie Åkesson att han har tryggat sjukförsäkringen, skriver artikelförfattaren.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Före valet påstod Sverigedemokraterna ofta att de stod för en trygg sjukförsäkring. Men nu när partiet ingår i regeringsunderlaget är de sjuka bortglömda.

Nu sker omfattande attacker på sjukförsäkringen som drabbar sjuka hårt om de blir verklighet. Den som hade hoppats på fortsatta förbättringar av sjukförsäkringen med hjälp av Sverigedemokraterna kommer att bli besviken.

Ett exempel är karensavdraget, det avdrag arbetsgivaren gör på den anställdes sjuklön första dagen i en sjukperiod. Karensavdraget slår hårt mot alla som jobbar i butik, på lager eller i vård och omsorg eftersom de inte kan jobba hemifrån om de blir sjuka. Istället tvingas de välja mellan att gå till jobbet sjuka eller stanna hemma och förlora lön.

Annons

Karensavdraget borde skrotas omgående. Men istället väljer Sverigedemokraterna och regeringen att lägga ned den utredning som skulle titta på ett eventuellt avskaffande. Utredningen ska ersättas av en mindre utredning som kontrolleras genom socialdepartementet.

Annons

En annan utredning har sett över inkomstutvecklingen för sjuka personer. Nu får den inte fortsätta.

Det kanske tydligaste exemplet på Sverigedemokraternas och regeringens hållning gäller den utredning som skulle undersöka om de förbättringar Vänsterpartiet drivit igenom i sjukpenningen var tillräckliga. Sverigedemokraterna och regeringen ändrar nu utredningens uppdrag så att den ska se över hur ”omotiverat långa sjukskrivningar kan minska”. Det är kodspråk för att göra det svårare att få sjukpenning.

Regeringen har dessutom sparkat utredaren och istället tagit in en person som är känd för att ha drivit på för en rad förslag om hårdare regler i sjukförsäkringen. Det har handlat om sådant som att införa en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, mer fokus på tidsgränserna och att Försäkringskassan bör styra över sjukförsäkringen utifrån riksdagssatta mål om sjukfrånvaronivån.

Det var precis sådana idéer som tidigare ledde till att så många utförsäkrades trots att de inte kunde jobba. Att det nu verkar vara den nya inriktningen för översynen av sjukpenningen är minst sagt oroväckande.

I valrörelsen pratade Sverigedemokraterna om att stärka sjukförsäkringen, men nu efter valet är det andra toner. Sjukförsäkringen och de hundratusentals människor som drabbats av bristerna i regelverken och styrningen verkar ha glömts bort när SD och regeringspartierna förhandlade fram Tidöavtalet.

Annons

Annons

På en direkt fråga i riksdagen från Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar om varför SD inte har drivit sjukförsäkringen i förhandlingarna svarade Jimmie Åkesson att han har tryggat sjukförsäkringen. Den enda seger han kunde visa upp var alltså att de förbättringar som Vänsterpartiet drev igenom under förra mandatperioden inte skrotas. Och nu verkar även det oklart.

När Vänsterpartiet hade inflytande över sjukförsäkringen fick partiet bland annat igenom att fler nu får rätt till sjukpenning, att garantiersättningen höjdes och att äldre sjuka inte behöver prövas mot hela arbetsmarknaden.

Målen om låga sjuktal försvann från Försäkringskassans regleringsbrev och den som är sjukskriven ska inte längre prövas mot låtsasjobb. Men det finns mycket mer att göra innan Sverige har en fungerande sjukförsäkring.

De positiva förändringar som genomförts har inte skett av sig själva. De kom till efter att Vänsterpartiet, fackförbund och organisationer för sjukskrivnas rättigheter ställde hårda krav på den socialdemokratiska regeringen. Vänsterpartiet prioriterade sjukförsäkringen och pensionerna, därför förbättrades de systemen.

Nu är det högern som styr. Moderaterna attackerar sjukförsäkringen och Sverigedemokraterna verkar inte bry sig. Sverige förtjänar bättre.

SKRIBENTEN

Ida Gabrielsson, socialförsäkringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan