Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Lyssna: Barnförbjudna böcker

I veckans avsnitt av ”Gräv bort Skåne” läser kulturredaktionen högt ur några riktiga klassiker som brännmärkts, förbjudits eller plockats bort ur skolbibliotek i bland annat USA.

Astrid Lindgren – en brännmärkt författare.

Bild: NTB Arkiv

Annons

Var slog censuren till mot Astrid Lindgren? Vilken blomsterbeströdd bilderbok brändes på bål under Hitler? Och i vilken amerikansk pojkboksklassiker har man i över ett sekel försökt stryka allt ifrån svett och döda katter till rasistiska skällsord?

Ämnet förbjuden barnlitteratur är aktuellt på flera sätt: I Florida rensas bland annat titlar med hbtq-tema bort. Årets Almapristagare är också bannlyst på flera håll. Hoten mot dragsagostunder tilltar i Sverige. Och så kokar debatten om tillrättalägganden i klassiker som ”Kalle och chokladfabriken”.

Annons

Annons

Ida Ölmedal utsätter redaktionen för ett ”gissa brännmärkta boken”-test. Rakel Chukri har skaffat sig den kontroversiella bilderboken ”The antiracist baby”. Filip Yifter-Svensson minns ett tillfälle då barnen ville ha mörkare historier än författaren själv – och lägger fram en ”konspirationsteori” om revideringen av Roald Dahls klassiker. Och Maria G Francke minns en tv-serie där varningstexterna blinkade för fullt. Finns det ämnen som är för svåra för våra små?

Lyssna på senaste avsnittet av Gräv bort Skåne i spelaren nedan – och följ gärna podden där du lyssnar på poddar!

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan