Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Anklaga inte de S-ledda regeringarna för att ha spätt på ojämställdheten.”

Jag betvivlar inte att Liberalerna har ett genuint intresse för rättvisa mellan män och kvinnor. Men när det gäller jämställdhet bör samarbete vara viktigare än att anklaga andra partier utifrån felaktiga påståenden, skriver Teresa Carvalho, Socialdemokraternas arbetsmarknads- och jämställdhetspolitiska talesperson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jämställdhetsminster Paulina Brandberg (L). När hon och hennes partikollegor anklagar Socialdemokraterna för att ha svikit utrikes födda kvinnor är det svårt att se dem som annat än oseriösa, skriver artikelförfattaren.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och hennes partikollegor Gulan Avci och Cecilia Elving anklagar Socialdemokraterna för att ha spätt på ojämställdheten i Sverige under partiets år vid regeringsmakten (Aktuella frågor 7/3).

Men Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, och har en lång historia av att föra kampen för ökad jämställdhet på samtliga politiska plan.

Det är inte en slump att Sveriges första jämställda regering var socialdemokratisk, eller att den feministiska utrikespolitiken fick sitt internationella genombrott under en S-ledd regering.

Annons

Socialdemokraterna har drivit fram den svenska barnomsorgen, en föräldraförsäkring i världsklass, högst sysselsättningsgrad bland kvinnor i EU och fortsätter ta kampen för ett jämställt samhälle.

Annons

Liberalernas anklagelser mot Socialdemokraterna handlar bland annat om att det skulle vara vårt fel att kvinnors inkomster har halkat efter mäns, och att vi skulle ha varit slapphänta mot den hedersproblematik som finns i Sverige. Inget kan vara mer fel.

Att kvinnors inkomster halkar efter mäns är ett stort problem, som inte är värdigt Sverige. Men istället för att anklaga Socialdemokraterna för att det är så, bör Liberalerna granska sin egen politik.

Den nuvarande regeringens enskilt största satsning i 2023 års budget är en skattesänkning för högavlönade män. Dubbelt så många män som kvinnor får del av skattesänkningen, enligt riksdagens utredningstjänst. Hur tänkte Paulina Brandberg och andra inom Liberalerna när de var med och beslutade om det? Socialdemokraterna anser att det är pengar som kunde ha använts mycket bättre – till satsningar på välfärden, ett utökat barnbidrag och insatser där de behövs som mest.

När det gäller hedersproblematiken faller Liberalernas kritik gentemot Socialdemokraterna också platt. Under vår tid i regering togs flera viktiga initiativ på området. Bland annat lyckades vi få igenom att från den 1 juli i fjol har hedersförtryck en egen brottsrubricering. Det innebär strängare straff för den som begår brott med hedersmotiv.

När Paulina Brandberg, Gulan Avci och Cecilia Elving anklagar Socialdemokraterna för att ha svikit utrikes födda kvinnor är det svårt att se dem som annat än oseriösa – inte minst mot bakgrund av hur deras partikollega, arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, har hanterat frågan. Från att ha pekat ut den som sin allra viktigaste när han tillträdde har han nu bytt fokus.

Annons

Annons

När Arbetsförmedlingens nya regleringsbrev kom i början av året hade regeringen suddat ut varenda stavelse om att arbeta specifikt med att utrikes födda kvinnor ska komma i arbete. Att regeringens politiska överrock Sverigedemokraterna har haft ett finger med i spelet är ingen vild gissning.

Sverigedemokraterna skriver i sin senaste stora riksdagsmotion att ”regeringen även bör se över och på sikt avveckla särlösningar baserade på födelseland”.

Att Liberalerna har ett genuint intresse för rättvisa mellan män och kvinnor betvivlar jag inte. Men när det gäller jämställdhet bör samarbete vara viktigare än att anklaga andra partier utifrån felaktiga påståenden.

SKRIBENTEN

Teresa Carvalho, Socialdemokraternas arbetsmarknads- och jämställdhetspolitiska talesperson

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan