Annons

Annons

Annons

analysMatpriserna

Erik Magnusson
Sex skäl till de höga matpriserna

Svenska matpriser har på ett år stigit med 20 procent. Men prishöjningen beror bara delvis på bristande konkurrens. Även dyra råvaror, hög matmoms, svag kronkurs och dyr el får priserna att skena. Här är sex skäl till att mat är dyrt i Sverige.

Hur har matpriserna förändrat ditt beteende i affären? Lämna en kommentar i botten av artikeln!

Text

Det här är en analys.

Hylla efter hylla med matvaror. Priserna på livsmedel stiger just nu snabbare än någonsin tidigare.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Annons

1. Kriget i Ukraina ledde omedelbart till brist på flera viktiga råvaror, bland annat spannmål eftersom både Ryssland och Ukraina är stora leverantörer av korn och vete. När världsmarknadspriserna steg kom inflationseffekten flera månader i efterhand som dyrare mjöl, dyrare bröd, dyrare bakverk, dyrare gryn och dyrare pasta.

0 kren månad

Sydsvenskan Digital 1 mån

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan