Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Krisbanken Credit Suisse fortsätter stiga

Krisande storbanken Credit Suisse rusar på Zürichbörsen. Nu spekuleras det om att banken kan bli uppköpt.

Text

Credit Suisse ska låna pengar av Schweiz centralbank. Arkivbild.

Annons

Aktien stiger runt 20 procent sedan Schweiz centralbank utlovat miljardstöd. Från olika håll kommer spekulationer om att Credit Suisse kommer att köpas upp, konkurrenten UBS nämns om en spekulant.

Inledningsvis rusade aktien 40 procent då handeln inleddes, men rusningen lugnades något. Kursreaktionen är en rekordnotering för aktien men kommer i ljuset av gårdagens kraftiga nedgång.

Dagens kursutveckling kopplas till beskedet att Credit Suisse ska låna upp till 50 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 560 miljarder kronor, av landets centralbank.

"Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning", säger bankens vd Ulrich Körner i ett uttalande.

Annons

Centralbanksgarantier

Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar och tömt bankerna på pengar.

Annons

Under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte riskerar att smitta av sig på den schweiziska finansiella marknaden.

Och enligt Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker, vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.

Credit Suisse är en av världens 30 viktigaste banker, som är så viktiga för det globala finansiella systemet att de behöver hålla sig med mer kapital än andra banker, och dessutom följa hårdare regler.

Tappat förtroende

Förtroendet för den anrika banken – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den efter påtryckningar från USA:s finansinspektion nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i tisdags sagt att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Det är inte enbart kunder och investerare på börsen som vänt ryggen till. Den största ägaren, Saudi National Bank, har samtidigt med en tydlig smäll stängt dörren till mer kapitaltillskott.

Sent på onsdagskvällen intervjuades Tysklands finansminister Christian Lindner i tysk tv om möjligheten att krisen i Credit Suisse kan komma att påverka den tyska ekonomin, som är den största i Europa. Han försäkrade att den tyska banksektorn är stabil, och att den tyska regeringen är i konstant och intensiv dialog med de som är involverade. Han förklarade att tyska regler och den tyska centralbanken Bundesbank säkrar finansiell stabilitet. "Så vi kan säga mycket klart att det tyska kreditsystemet – privata banker, sparbanker och kooperativa institutioner – är stabila, och att vi fortsätter att säkerställa detta", sade han.

Under dagen kommer Europeiska centralbanken, ECB, ge sin bild av krisen, då ECB-chefen Christine Lagarde ger besked om räntan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan