Annons

Annons

Annons

Mordet på Tove

Vad hände Tove? Här är frågorna som saknar svar

Tre unga kvinnor bråkar på en nattklubb – två veckor senare hittas 21-åriga Tove död.

I dag väntas åtal i det uppmärksammade fallet i Vetlanda, där två kvinnor sitter häktade misstänkta för mord och gravfridsbrott. Här är frågetecknen som återstår.

Polisens tekniker på platsen utanför Vetlanda där den försvunna Tove från Vetlanda hittades död i november.

Annons

Orsaken till bråket

I taket på baren Nöjet i Vetlanda hänger klotrunda lampor. Väggarna är målade i en mörk kulör, bruna sittgrupper är placerade runt om i den 2 000 kvadratmeter stora lokalen. Det är här Tove, 21 år gammal, syns i livet sista gången lördagen den 15 oktober.

Under kvällen uppstår det bråk mellan Tove och två bekanta till henne, en 18-årig kvinna och en 20-årig kvinna. Tove och 20-åringen ska ha råkat i handgemäng. Det uppger de häktade kvinnorna i protokoll från en så kallad liten sinnesundersökning som Rättsmedicinalverket gjort.

För P4 Jönköping berättar två vänner till kvinnorna att konflikten pågått en längre tid. Vad bråket handlade om är dock ännu oklart.

Annons

Annons

Efter bråket på baren bestämmer sig de tre kvinnorna för att åka till 20-åringens lägenhet och prata ut.

Strax innan klockan 02 på natten pratar Tove i telefon med sin pojkvän, bekräftar Rickard Finndahl, chef för grova brott vid polisen på Höglandet, för Expressen. Ungefär en timme senare hör en granne flera höga dunsar från lägenheten, rapporterar flera medier.

En stor sökinsats drog i gång i Vetlanda efter att Tove anmäldes försvunnen.

Hur kroppen flyttades

Tove anmäls som försvunnen på söndagseftermiddagen, dagen efter bråket på baren. En stor sökinsats dras i gång kort därefter.

Hundratals frivilliga letar tillsammans med Missing people, hemvärnet kopplas in och polisen söker kvinnan med hjälp av bland annat drönare och hundpatruller.

18-åringen och 20-åringen häktas, till en början misstänkta för människorov.

Drygt två veckor senare, den 2 november, hittas Tove. Kroppen hittas vid en enslig skogsväg på en höjd, någon mil utanför Vetlanda.

Senare bekräftar kammaråklagare Adam Rullman att det endast tros vara en fyndplats – misstanken är att kroppen har flyttats dit.

– Den huvudsakliga brottsligheten har påbörjats eller begåtts i den så kallade lägenheten, säger han till TT.

Hur kroppen förflyttats har åklagaren dock inte gått ut med.

Blommor och ljus på Storgatan i Vetlanda, där en spontan minnesplats för 21-åriga Tove uppstod.

Annons

Hur Tove dog

Annons

Efter det att Tove hittats död ändras brottsmisstankarna som riktas mot 18-åringen och 20-åringen, och de omhäktas misstänkta för mord och gravfridsbrott.

De båda kvinnorna har konsekvent nekat – men i början av januari, efter mer än två månader i häkte, erkänner plötsligt en av dem delar av gärningen. Enligt kvinnan har det skett någon form av misshandel av Tove i lägenheten.

– Det är helt olyckliga omständigheter som gör att flickan dör den kvällen, som jag inte kan gå in på eftersom förundersökningen pågår, säger hennes advokat Clea Sangborn till Svenska Dagbladet.

Enligt 20-åringen ska det inte ha funnits något uppsåt att Tove skulle dö. Hon nekar därför till mord men erkänner gravfridsbrott, vilket bland annat innebär att man obehörigen flyttar eller skadar en avliden kropp.

Knappt en månad senare erkänner även 18-åringen att hon varit med och burit kroppen. Hon menar dock att det var väninnan som dödade Tove.

– Min klient har inte medverkat i eller ens varit medveten om huvudbrottet, beroende på berusning. Medveten blir hon först senare under natten. När det gäller brott mot gravfriden så har hon uppmanats att bära och av rädsla känt sig tvingad att medverka, säger advokaten Mikael Svegfors till SVT Nyheter Jönköping.

I början på mars fastställs dödsorsaken av en rättsläkare. Åklagare Adam Rullman vill inte gå in på vilken dödsorsak som rättsläkarna pekar på, men säger att resultatet ligger i linje med vad de misstänkt "under en lång tid".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan