Annons

Annons

Annons

Lund

Inte tjänstefel av polis som hotade man med ”kula mellan ögonen”

Förundersökningen mot två poliser som hotade en man efter en biljakt har lagts ner.

Text

En bild från instagramkontot Polisnytt, som var först med att publicera nyheten om ingripandet.

Annons

I höstas spreds en video i sociala medier som visade hur en manlig polis hotade att skjuta en man som befann sig i en bil.

Mannen var misstänkt för ett bilrån och körde en stulen bil när färden slutade vid ett träd i centrala Södra Sandby. De första poliserna som rusade fram mot bilen skrek på mannen:

”Minsta jävla rörelse så har du en kula mellan ögonen, fattar du det din dumme fan”, skrek en manlig polis. En kvinnlig polis kallade mannen för ”jävla hora” när han släpades ut ur bilen.

Händelsen inträffade den 18 december 2021 och anmäldes till särskilda åklagarkammaren som utreder poliser misstänkta för brott.

Annons

Den manlige polisen misstänktes för tjänstefel och olaga hot och den kvinnliga polisen för tjänstefel och förolämpning.

Annons

Inbäddat innehåll

Nu har förundersökningen lagts ner och chefsåklagare Lars Morand motiverar det bland annat med att poliserna befann sig i en nödvärnssituation. Enligt uppgifterna de fått före ingripandet rörde det sig om en beväpnad man som rånat en person på en bil.

– Det fanns information om att fordonet tillgripits i närtid med vapenhot. För mig var det avgörande att den informationen fanns, säger Lars Morand.

”Uttalandet har inte varit uppenbarligen oförsvarligt och utgör därför inte brott”, skriver chefsåklagaren i sitt beslut.

Polisernas uttalanden är inte heller förolämpning eftersom syftet då ska vara ”att kränka den angripnes självkänsla eller värdighet”. Uttalandet hade, enligt Lars Morand, behövt ”träffa den angripne på ett mer personligt plan” för att vara mer än bara förargande och olämpligt.

Enligt polisförordningen ska poliser agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett förtroendeingivande sätt. Det gjorde inte de båda poliserna, men med tanke på omständigheterna är det inte straffbart, enligt Lars Morand.

Annons

Lagen lämnar stort utrymme för olika bedömningar vid polisingripanden innan det blir så fel att det närmar sig brott som misshandel eller tjänstefel.

– Det är bedömningar som ska göras på kort tid, säger Lars Morand.

Sydsvenskan har inte fått fram uppgifter om huruvida polisens ansvarsnämnd tagit ställning i ärendet med de två poliserna. Det har hänt förut att poliser tilldelats varningar för liknande kommentarer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan