Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) försvarar det kraftigt kritiserade elstödet som präglats av löftesbrott efter löftesbrott (Aktuella frågor 11/3).
I valrörelsen lovade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, alltså dagens regeringspartier, att elstödet skulle vara på plats den 1 november och betalas ut i god tid före jul. Så blev det inte.
Nu börjar hushåll få stöd, men företagen vet fortfarande inte när det stöd som ska gå till dem kommer att utbetalas. Det kostar redan arbetstillfällen och konkurserna ökar, inte minst i Skåne.
Det är häpnadsväckande att regeringspartierna fortfarande ägnar så mycket tid åt att blicka bakåt mot de kärnkraftsreaktorer som inte längre finns istället för att fokusera på sådant som skulle sänka elpriset.
Annons
Annons
Sveriges elproduktion måste byggas ut kraftigt och det är bråttom.
Det är glädjande att regeringen äntligen har insett att vägen till en utsläppsfri framtid innefattar såväl sol och vind som vatten och kraftvärme och inte enbart kärnkraft. Men det är inte bara produktionen som måste öka, Sverige måste också bli bättre på energieffektivisering.
För att hjälpa regeringen på traven föreslår vi tre åtgärder som regeringen bör fatta beslut om snarast:
1. Prioritera utbyggd elproduktion.
Möjligheterna till ny el i Sverige är enorma. Mångmiljardbelopp väntar på investeringar i vindkraft, kraftvärmen kan ökas, och solenergin kan byggas ut snabbt. En förutsättning är att regeringspartiernas företrädare i kommunerna slutar blockera de vindkraftsparker som planeras i Sydsverige. Det skulle radikalt sänka elpriset på kort tid.
2. Vidga det gröna avdraget.
Inför Centerpartiets förslag om att inkludera energieffektivisering i det gröna avdrag som idag främst gäller för solceller, batterier och laddstolpar. Det skulle bidra till att sänka hushållens elräkningar både på kort och lång sikt. Vattenburen el från uppvärmning och andra former av direktverkande elvärme behöver fasas ut omgående, på samma sätt som oljepannorna fasades ut under 1970-talets energikris.
3. Bjud in till nya energisamtal.
Annons
Företrädare för näringslivet har länge varit tydliga: för att våga investera behöver de stabila spelregler som håller över flera mandatperioder, alltså även över skiften mellan regeringar med olika politisk färg. Regeringen bör därför omgående kalla till nya energisamtal så att spelregler kan sättas och investeringstakten öka.
Annons
Det är bråttom. Regeringen behöver sätta in åtgärder nu så att kostnaderna för el nästa vinter inte skjuter i höjden, så som skett de senaste åren. I Centerpartiet är vi beredda att ta vår del av ansvaret för detta. Frågan är om Ebba Busch och Anna Tenje är redo att göra detsamma.
SKRIBENTERNA
Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Bild: Fredrik Wennerlund