Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Bankkris liten effekt på svenska pensionsjättar

De största svenska pensionsbolagen har liten, på gränsen till minimal, exponering mot krisande schweiziska banken Credit Suisse, visar en rundringning.

Text

Den krisartade schweiziska banken Credit Suisse har köpts upp av konkurrenten UBS.

Annons

Efter bankturerna i USA, där tre banker som svenska pensionsjätten Alecta var storägare i har kollapsat eller fallit dramatiskt på börsen, försäkrar flera svenska pensionsbolag att exponeringen mot krisdrabbade schweiziska Credit Suisse är närmast obefintlig.

I ett mejl till TT skriver Alectas presschef Jacob Lapidus kortfattat: "Alecta är inte exponerade mot Credit Suisse".

Annons

SPP, som ingår i norska finans- och försäkringskoncernen Storebrand, beskriver sin exponering inom fondförsäkring och traditionell förvaltning som begränsad.

"Marknadsvärdet på SPP:s exponering mot Credit Suisse uppgick per den 8 mars till 0,02 procent av kapitalet i fondförsäkring respektive 0,002 procent av kapitalet i SPP:s traditionella försäkring", skriver Rickard Ydrenäs, pressansvarig på SPP Pension och Försäkring, i ett mejl.

Annons

"Exponering på 5 miljoner"

Folksam uppger att man inte har något direkt aktieinnehav i Credit Suisse. Försäkringsjättens presschef Kajsa Moström skriver i ett mejl: "Däremot finns det en mycket liten exponering via en företagsobligation på 5 miljoner kronor. Så i relation till vårt totala förvaltade kapital på över 500 miljarder kronor är det lite".

Även AMF uppger att de saknar exponering mot bankkrisen i Schweiz.

"Vi har tidigare i år haft en obligation i banken, men den gick vi ur i förra veckan", skriver Jens Söderblom, AMF:s presschef, i ett mejl.

En annan stor svensk kapitalförvaltare är Swedbank Robur, ett helägt dotterbolag till Swedbank, som erbjuder sparande i omkring 90 fonder och som har över fyra miljoner kunder i Sverige och Baltikum.

Carina Sesser Nylund, presschef på Swedbank Robus, skriver i ett mejl: "Vi har endast en mycket begränsad aktieexponering i Credit Suisse i två av våra indexnära fonder. Vi har ett mindre innehav i seniora obligationer i Credit Suisse i våra kreditfonder, vilka har påverkats positivt av helgens strukturaffär. Vi har ingen exponering mot Credit Suisse AT1-obligationer".

Annons

AT1-obligationer

AT1-obligationer är en typ av lån som banker kan ta, som konverteras till stamaktier i kristider. Sedan finanskrisen 2008 har systemviktiga banker i EU i viss utsträckning tvingats låna med hjälp av AT1-obligationer.

Annons

Värdet på Swedbanks obligationer har fallit hårt på andrahandsmarknaden under måndagen, ned med 7,8 procent till en kurs på 89 cent per dollar, rapporterar Bloomberg.

Men det är inte bara Swedbank som drabbats. Nedgången är minst lika stor för värdet på AT1-obligationer som tidigare getts ut av Handelsbanken, medan Wallenbergsfärens storbank SEB klarar sig marginellt bättre – fast ändå rejält på minus, enligt Bloomberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan