Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Vi vill se ett lagstadgat förbud mot kärnvapen på svensk mark.”

Miljöpartiet har dragit andra slutsatser av säkerhetsläget än regeringen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, och tycker inte att medlemskap i Nato gagnar Sverige bäst. Det skriver Ulf Holm och Bassem Nasr, riksdagsledamöter för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet tycker att Nato är fel väg att gå för Sverige och kommer därför att rösta nej till ett medlemskap, skriver artikelförfattarna.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Idag röstar riksdagen om ett svenskt medlemskap i kärnvapenalliansen Nato. Efter över 200 år med alliansfrihet vill nu regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna att Sverige ska överge denna linje. Detta utan några som helst garantier för att kärnvapen inte ska finnas på svensk mark. Miljöpartiet tycker att detta är fel väg att gå för Sverige och kommer därför att rösta nej till ett medlemskap i Nato.

Miljöpartiet anser att det säkerhetspolitiska läget är mycket allvarligt efter Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina, med de följder detta har fått och fortsatt kommer att få för säkerhetspolitiken både i Sverige och på europeisk nivå.

Vi har dock dragit andra slutsatser av detta än regeringen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, och tycker inte att ett svenskt medlemskap i militäralliansen Nato gagnar Sverige bäst.

Annons

Annons

Vi tycker fortfarande att det bästa för Sverige är att fortsatt vara militärt alliansfria. Vi hade hellre sett att Sverige fördjupade sitt arbete med att agera förebyggande för demokrati och fred, och för att arbeta för en kärnvapenfri värld som en alliansfri stat.

Sveriges tradition att driva på det globala nedrustningsarbetet skulle kraftigt försvagas vid ett Natomedlemskap, vilket är allvarligt då konsekvenserna för människor, miljö och hälsa vore katastrofala vid ett kärnvapenangrepp. Det är också under all kritik att regeringen inte krävt några som helst garantier, som både Danmark och Norge har, gällande bland annat kärnvapen.

Miljöpartiet kräver att Sverige får garantier för:

• Inga kärnvapen förs in på svenskt territorium. Vi vill se ett lagstadgat förbud mot kärnvapen på svensk mark. Det gäller även transport av kärnvapen på svenskt vatten. Garantierna skulle minska hotbilden mot Sverige och ligga i linje med våra grannländer som har liknande regelverk.

• Införandet av principen om No first use i Nato. Natos princip om First use tillåter Nato-alliansen att som första aktör i en konflikt använda kärnvapen. Miljöpartiet vill att Nato aldrig får vara först med att använda kärnvapen.

• Ställ krav på demokrati i Nato. Miljöpartiet kräver att Nato inför ett demokratikrav, så att bara länder som uppfyller grundläggande demokratiska kriterier ska få vara medlemmar. Vi har de senaste månaderna kunnat följa en fars där den svenska regeringen i fråga efter fråga tvingats vika ner sig för den auktoritära regimen i Turkiet. Detta kan inte fortsätta.

Annons

Annons

Ett medlemskap i militäralliansen Nato hade behövt en djupare debatt i Sverige med chans till eftertanke. Sverige behöver hjälpa Ukraina mot Rysslands brutala anfallskrig både civilt och militärt – men det går att göra även utanför Nato. Miljöpartiet tycker att Sverige ska försvara demokratin, mänskliga rättigheter och respekt för folkrätten precis som vi gjort de senaste 200 åren, som alliansfria. Därför röstar vi i riksdagen nej till medlemskap i Nato.

Överge inte 200 år av alliansfrihet!

SKRIBENTERNA

Ulf Holm
Riksdagsledamot från Lund (MP).

Bassem Nasr
Riksdagsledamot Malmö (MP).

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan