Annons

Annons

Annons

Malmö

17-åring i forsknings-SM siktar mot Nobelpris

Yasma Esteitieh kan vinna SM i forskning och komma till världens största naturvetenskapsmässa i USA. Men redan till sommaren ska hon studera cancerbekämpande protein i Beirut.

Text

Yasma Esteitieh driver som 17-åring redan två egna forskningsprojekt och mejlar regelbundet med forskare.

Bild: Amandus Gustafsson

Annons

– Is it okay if we do the interview in English? säger 17-åriga Yasma Esteitieh när vi möts framför Borgarskolan i Malmö.

Trots att hon är född och uppvuxen i Sverige är engelskan hennes mest använda språk. Yasma Esteitieh har alltid gått på engelskspråkiga skolor eller program. Med familjen talar hon arabiska, och läser nästan bara svenska i skolan.

Också föräldrarna vurmar för vetenskap. Efter skolan brukade hennes mamma hålla hemmalektioner i NO och matematik. Senare började Yasma Esteitieh driva egna projekt, söka till vetenskapsläger och ställa upp i tävlingar.

Nu kan mamma inte hålla reda på alla grejer jag är med i.

Hur skulle du beskriva din identitet?

Annons

– Blandad. Jag är född här, och mitt tänkande är nog svenskt. Men eftersom mina föräldrar är libanesiska och palestinska har jag också ett arabiskt tankesätt. Men jag talar engelska, och det kan vara svårt att blanda de kulturerna. Det är lite förvirrande.

Annons

Vad drömmer du om?

– Jag tror att jag har en framtid inom forskning. Jag vill göra ett avtryck och hjälpa människor, och fortsätta kombinera matematik och biologi. Med Unga forskare vill jag få ut mitt arbete till allmänheten och få mer erfarenhet. Jag vill vinna Nobelpriset, men det är långt in i framtiden och kommer kanske inte att hända.

Som en av finalisterna i kommande forsknings-SM tävlar hon om att få vara med och representera Sverige i VM. Världsmästerskapen utspelar sig i USA, i år i Dallas, på världens största naturvetenskapsmässa International Science and Engineering Fair.

Dit har jag velat åka sedan jag var liten, säger Yasma Esteitieh.

Yasma Esteitieh förklarar sin matematiska modell som kan hjälpa till att bekämpa bröstcancer. Projektet har nu gått till final i forsknings-SM.

Bild: Amandus Gustafsson

SM i forskning arrangeras sedan 1963 av organisationen Unga forskare, och är Sveriges största tävling för gymnasieelever inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Yasma Esteitiehs vinnande projekt är en matematisk helcellsmodell av hur ett specifikt protein samspelar med bröstcancer. Modellen ska kunna förutse tumörväxt och därigenom visa effektiviteten av cancerbehandlande läkemedel.

– Man kan se hur bra läkemedlet fungerar på hur mycket tumören krymper i takt med koncentrationen av interleukin-6, säger hon.

Interleukin-6 är ett protein i kroppen som aktiveras vid exempelvis inflammation och som även bekämpar cancerceller.

Annons

Annons

Yasma Esteitieh har riktat in sig på hur proteinet samverkar med trippelnegativ bröstcancer, en ovanlig variant av bröstcancer som är svårare att behandla.

Idén till sin modell fick hon som praktikant på Beiruts amerikanska universitet. Där handleddes hon av professorn Rami Mhanna och doktoranden George Deeb på ett biomedicinskt tekniklaboratorium, som bland annat studerade interleukin-6.

– Sommaren innan hade jag varit på ett matteläger på Boston University, så jag tänkte att jag borde koppla samman biologi och matematik.

Efter gymnasiet planerar hon att söka till universitet i USA. Gärna runt Boston.

Men redan nu pratar Yasma Esteitieh med forskare i den engelskspråkiga världen, som en professor i matematiska vetenskaper på Aberdeen University i Skottland. De kom i kontakt genom att hon helt enkelt mejlade runt. På samma sätt har hon börjat ha regelbundna zoom-möten med sina tidigare handledare och andra forskare.

I framtiden vill hon vara med och främja mer vetenskapskultur i Sverige.

I USA är så många fler intresserade av forskning. Men Unga forskare har faktiskt hjälpt mig att hitta fler unga som är intresserade av vetenskap här. Det har varit ögonöppnande.

Yasma Esteitieh är gymnasieelev på Borgarskolan i Malmö, och har sedan barnsben drömt om att bli forskare.

Bild: Amandus Gustafsson

Fakta

Yasma Esteitieh

Ålder: 17 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Går andra året på IB-programmet, Borgarskolan i Malmö. Tävlar i finalen i forsknings-SM den 27 mars. Vill bli neurolog och forskare inom beräkningsbiologi.

Inspiration: ”Jag gillar verkligen ett paper skrivet av matematikern Kathryn Hess. Också Marie Curie, men – det säger typ alla.”

Yasma om sitt tävlande projekt: ”Det är en whole-cell mathematical model, vilket har beskrivits som slutmålet med beräkningsbiologi. Modellen är ett system av ekvationer skrivna utifrån kemiska reaktioner mellan proteinet och cellen. Det är väldigt svårt att modellera hur signaler färdas mellan celler, eftersom det är så tekniskt och har så många faktorer. Därför har jag minimerat mängden faktorer till de som mest påverkar koncentrationen av interleukin-6 i cellen. Därifrån har jag använt modellen för att kvantifiera hur mycket IL-6 som utsöndras i bröstcancerceller respektive hälsosamma bröstceller och se vilka faktorer som orsakar avvikelser.”

Annons

Annons

Fakta

Trippelnegativ bröstcancer

Fler än 7500 personer får varje år en bröstcancerdiagnos. En av tio får varianten trippelnegativ. Varianten saknar tre receptorer vilket begränsar behandlingsalternativen.

Trippelnegativ bröstcancer har en hög grad av återfall och förekommer främst hos yngre kvinnor. Upptäckt i ett tidigt stadium är prognosen ofta bra.

Cytostatika och immunterapi gör att överlevnaden ökar hos de flesta drabbade. Andra behandlingar är operation, strålbehandling och skelettstärkande läkemedel.

Källa: Cancerfonden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan