Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Axfoods vd: Förstår att bonus sticker i ögonen

Matjättarnas chefer får hård kritik för stora bonusar i tider av hög inflation. Axfoods vd Klas Balkow får nära maxtaket i bonus för 2022.

Men det finns inga planer på att ändra riktlinjerna – trots att Balkow själv förstår att bonusen "sticker i ögonen".

Axfoods styrelseordförande Mia Brunell Livfors och vd Klas Balkow.

Annons

– Det är marknadsmässiga löner vi sätter. Dessutom är det så att Axfood har gått väldigt bra, och Klas har gjort ett väldigt bra jobb, säger styrelsens ordförande Mia Brunell Livfors till TT vid bolagsstämman på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Stämman följer på ett år av rekordhög inflation, och i ett närmare perspektiv på ett par dagars högljudd kritik mot att matjättarnas chefer plockar ut stora bonusar – bland annat till följd av kraftigt höjda matpriser. En del av bonusarna styrs nämligen av intäkterna, vilka har ökat i takt med inflationen utan att försäljningen i antal varor följer med.

"Är ett missförstånd"

I början av onsdagens stämma förklarade Axfoods vd Klas Balkow hur fjolårets turbulenta omvärld skapat stora problem i livsmedelskedjorna – och hur koncernen växte i skuggan av det.

Annons

– Jag måste börja med att ödmjukt konstatera att vi har ytterligare ett mycket starkt år bakom oss, sade han till de runt 250 aktieägare som tagit plats i salen.

Annons

Koncernen har tagit marknadsandelar och ökat sin nettoomsättning med nästan 27 procent. Att bonusen enbart beror på att matpriserna har höjts är ett missförstånd, enligt Mia Brunell Livfors.

– Omsättningsmålen sätts i relation till marknaden, säger hon.

– Vi har visat att vi har växt dubbelt så snabbt som marknaden, säger Klas Balkow.

Nära maxbonus

Det är många som har reagerat på den höga bonusen, inte minst finansminister Elisabeth Svantesson (M), som efter ett möte med de tre matjättarna kallade deras bonusar för "provocerande".

I tider där löntagare förmås att hålla igen och inte kompenseras för inflationen blir Balkows bonus nästan så hög som den kan bli – 4,7 miljoner kronor, nära 60 procent av grundlönen vilket är maxtaket. Den totala ersättningen är 1,5 miljoner kronor högre än för 2021.

Men utöver en enskild aktieägares reservation för att styrelsen skulle få högre löner, att det "inte är lägligt" i dessa tider, nämndes inte ett ord på stämman om bonusen.

"Förstår att det sticker i ögonen"

Däremot sade Balkow flera gånger att han förstår att många hushåll har det tufft.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, jag har respekt för det. Därför är det viktigt att vi gör det vi kan för att erbjuda konsumenterna så bra priser som möjligt. Samtidigt är det så, som Mia (Brunell Livfors) säger, att den är marknadsmässigt satt.

TT: Hade ni kunnat stoppa bonusen med tanke på hur vardagen ser ut för många?

Annons

Annons

– Det hjälper inte. Jag förstår att man kan ha synpunkter på det men över tid måste man ha marknadsmässiga ersättningar, och vill man ha de bästa får man betala, svarar Mia Brunell Livfors.

Fakta

Fakta: Balkows bonus

Enligt Axfoods pressavdelning styrs den rörliga ersättningen till 40 procent av resultatet, till 40 procent av omsättningstillväxten och till 20 procent av de personliga målen.

Under 2022 hade Balkow en fast lön på 8,4 miljoner kronor, en höjning med drygt en halv miljon sedan året före. Bonusen landade på nästan 4,7 miljoner kronor, nära taket för hur hög hans bonus får vara, vilket är 60 procent av grundlönen.

Dessutom landar hans aktierelaterade mer långsiktiga bonus på 6,7 miljoner kronor för 2022, enligt hur den har kostnadsförts i årsredovisningen. Inklusive pension blev det sammanlagt över 23 miljoner kronor för 2022, drygt 1,5 miljoner kronor mer än 2021.

Källa: Axfood

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan