Annons

Annons

Annons

Politik i Israel

Israel klubbar ny lag – protester fortsätter

En ny lag som juridiskt skyddar premiärminister Benjamin Netanyahu har antagits. De massiva protesterna mot den israeliske ledarens reform av rättsväsendet fortsätter.

Text

Israeler protesterar mot premiärminister Benjamin Netanyahus reformer vid trafikplatsen Beit Yanai på torsdagen.

Annons

Israel har klubbat genom en ny lag som gör det möjligt för premiärministern att fortsätta styra landet under rättegången där han står anklagad för korruption. Kritiker säger bland annat att lagen är skräddarsydd för Netanyahu och att den uppmuntrar till korruption.

Lagen är en av flera i Netanyahus planerade reform av rättsväsendet som mött hård kritik och lett till massiva protester. Den kontroversiella reformen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen – samt att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol.

Annons

Annons

Under torsdagen fortsatte protesterna som pågått i flera veckor. Stora genomfartsleder har blockerats och bildäck har satts i brand i närheten av en viktig hamn. Varje lördagskväll de senaste två månaderna har dessutom tiotusentals människor samlats för protester.

Lagen klubbades med 61 röster mot 42 i Knesset, som utgörs av 120 platser. Den slår fast att en premiärminister endast kan anses olämplig att styra landet på grund av hälsoproblem eller mentala problem och att endast premiärministern själv, eller hans regering, kan ta det beslutet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan