Annons

Annons

Annons

Politik i Indien

Oppositionens Gandhi dömd för utspel mot Modi

Indiens oppositionsledare Rahul Gandhi har dömts till två års fängelse för förtal. Anledningen är ett utspel för fyra år sedan då han frågade om alla tjuvar har "Modi som efternamn".

Text

Indiens oppositionsledare Rahul Gandhi under ett framträdande i Srinagar, i indiskkontrollerade Kashmir, i januari i år.

Annons

Fallet gäller ett uttalande under en valkampanj 2019. I talet nämnde Gandhi den brottsmisstänkte juvelmiljardären Nirav Modi, den avstängde indiske Premier League-grundaren Lalit Modi – och premiärminister Narendra Modi.

– Varför har alla tjuvar Modi som efternamn? sade Gandhi.

Modis regering anklagas ofta för att använda lagen för att tysta kritiker och fallet är ett av flera mot Gandhi de senaste åren.

Annons

Annons

Förtalsmålet anmäldes av Purnesh Modi, ledare av det styrande hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata (BJP) i västra delstaten Gujarat. Han hävdar att Gandhis kommentar var en "ärekränkning mot hela Modigemenskapen".

Modi är ett vanligt efternamn i delstaten och premiärministern är inte släkt med någon av de andra två som Gandhi nämnde.

Gandhi, som företräder Kongresspartiet, närvarade i rätten när domen kom, och säger att hans kommentar var menad att belysa korruption och inte riktad mot någon grupp. Han kommer inte åka in i fängelse direkt då han beviljats borgen i 30 dagar för att kunna överklaga domen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan