Annons

Annons

Annons

Brottsdömd skolpersonal

Podd: Så fick dömda våldsbrottslingar och knarkare jobb på skolor

En Malmöbo som styr en internationell knarkliga. Två män som brutalt misshandlar en man framför hans familj.

Alla tre har en sak gemensamt: de är dömda för brott och har jobbat på Malmöskolor. Och de är långt ifrån ensamma. Hur kunde dömda brottslingar få jobb på Malmös skolor?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Annons

I augusti 2022 blir en pappa slagen i huvudet, sparkad och stampad på av två män. Misshandeln sker på öppen gata, vid Högevallsbadet i Lund, framför familjens gråtande barn.

Männen som senare döms för den grova misshandeln jobbar båda som elevassistenter på en kommunal grundskola i Malmö.

De är långt ifrån de enda brottsdömda personer som jobbar på Malmös skolor. Det finns skolpersonal som dömts för alltifrån narkotikabrott till vapenbrott.

– Det här handlar inte om äldre domar. Det här är brott som skolpersonal har dömts för i närtid, alltså inom ett par år från att de blev anställda på skolan eller i direkt anslutning till att de blir anställda, säger Sydsvenskans reporter Andreas Persson.

En annan man i Malmö jobbar som omtyckt lärare på en skola i ett utsatt område. Utifrån tycks han ha ett ordnat liv – med sambo, barn och bostadsrätt.

– Samtidigt pekas han av polis och domstolar ut som en nyckelfigur i ett internationellt nätverk som har smugglat in stora mängder kokain till Sverige.

Många brott kommer aldrig till skolornas kännedom – trots att de kräver utdrag ur belastningsregistret när nya personer anställs. Bara vissa brott syns i de utdrag skolorna får.

– Jag har pratat med ganska många rektorer och lärare under den här granskningen – och alla har utryckt stor förvåning över att det här inte syns, säger Andreas Persson.

Annons

Hur kunde dömda våldsbrottslingar och knarkare få jobb på Malmös skolor? Vem ska egentligen få jobba i skolans värld? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan