Annons

Annons

Annons

Kärnkraft

Återstarten av Ringhals 4 försenas igen

Reaktorn vid kärnkraftverket i Ringhals var planerad att vara igång igen söndag den 26 mars. Men på grund av ett läckage från en ventil försenas återstarten nu till den 1 april.

Text

Reaktor 4 vid Ringhals kärnkraftverk har varit avstängd för reparation sedan augusti. Arkivbild.

Annons

– I samband med ökat tryck av temperatur i anläggningen uppstod ett läckage från en mycket liten ventil som sitter i ett kemiprovtagningsrör. Det sitter i anslutning till reaktorn, och därför måste den ställas av för att ventilen ska kunna åtgärdas, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till TT.

Reaktor 4 har stått stilla sedan i augusti förra året. Återstarten har skjutits upp flera gånger på grund av att reparationen av den av den skadade tryckbehållaren varit mer komplicerad än väntat.

Annons

Annons

Stoppet har inneburit ett avbräck i den svenska elproduktionen.

Nu skjuts återstarten upp ytterligare. Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals, är det nya startdatumet lördagen den 1 april. Väl i drift tar det cirka 80 timmar innan reaktorn når full effekt.

– Säkerheten och stabiliteten kommer alltid först. Vi återstartar inte ett kärnkraftverk med kända avvikelser, inte ens om det gäller sådan här liten ventil, säger Anna Collin.

– Alla system och komponenter testas extra noggrant i och med att anläggningen har stått stilla i sju månader. Vi tror att den här åtgärden kommer innebär att vi kommer återstarta den 1 april, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan