Annons

Annons

Annons

Fotboll: Super League

Bennison i historiskt derby på klassiska arenan

På fredagskvällen är det historiskt Merseysidederby på Goodison Park. För första gången möts Evertons och Liverpools damlag på den klassiska arenan.

– Det ska bli riktigt kul, säger förra FCR-spelaren Hanna Bennison. Det blir en helt annan stämning och atmosfär förstås, jämfört med vår vanliga lilla arena.

Text

Hanna Bennison ser fram emot att få spela inför storpublik i fredagens Liverpoolderby.

Bild: DAVID RAWCLIFFE

Annons

Fler och fler matcher i England placeras på de stora klassiska "herrarenorna". Everton har spelat där en gång innan, mot Manchester City. Men Liverpoolderbyt – uppkallat efter floden som flyter genom stan – är något alldeles speciellt.

– Alla är verkligen taggade. Ingen vet riktigt hur mycket folk som kommer, men senast jag hörde så var det sålt 20 000 biljetter, säger Hanna Bennison.

Liverpool fick cirka 1600 till sina sektioner. De sålde slut direkt. Men i kvinnlig fotboll är allt enklare, så nu välkomnas Liverpoolsupportrar till övriga sektioner med.

Höstens möte mellan de båda lagen den här säsongen spelades på Anfield Road inför 37 000 åskådare och Everton bortavann med 3–0.

Annons

– Jag tror ju att vi vinner. Det är en match som vi ska vinna, säger Hanna Bennison.

Det första derbyt på Goodison Park blir också ett av de sista. Arenan byggdes 1892 och ska pensioneras 2024, då Everton Stadium ska stå klar i en helt annan del av Liverpool.

Annons

– Goodison är väldigt engelsk. Och Anfield ligger ju jättenära, man ser nästan arenorna från varandra. Det blir en väldigt speciell stämning. Tyvärr har jag bara varit på ett par herrmatcher, eftersom det ofta krockar.

Även om man är en del av det stora maskineriet med goda förutsättningar och en utveckling som går fort, har damerna inte mycket kontakt med herrarna. Och det är en satsning med vissa ekonomiska förhinder.

– Man ser herrarna någon gång på träningsanläggningen. Man säger bara hej, men det är inte ofta. Vi har bra förutsättningar, men vi hade ryska sponsorer som försvann med kriget och ekonomin blev sämre vad jag hört. Det är svårt att ta in toppspelare, men vi har fortfarande bra lag.

Hanna Bennison och spelarna i Evertoin firar ett mål.

Bild: MOLLY DARLINGTON

Trots engelska superligans storhet är vardagen inte lika glamorös. Everton har runt 1000 åskådare på sina matcher, på en arena med sittplatsläktare på en långsida och som rymmer totalt 2000.

– Men det märks stor skillnad efter EM. Fler matcher spelas på herrarnas arenor. Det är en större grej kring matcherna och mycket mer publik totalt. Det är häftigt, säger Hanna Bennison.

Annons

Hon gjorde ett av de tre målen i höstens derby och det kan ni se i tweeten nedan.

Annons

Inbäddat innehåll

Hon kom till Everton i ett "triopaket" från FCR med Nathalie Björn och Anna Anvegård sommaren 2021. I dag är hon och Nathalie Björn kvar och det tycks äntligen ha blivit arbetsro i klubben.

– Vi bytte tränare tre gånger på ett år. Bara det gjorde kaos. Nu känns det bra. Jag får spela mycket mer nu. Vi håller på att bygga något och den nya tränaren försöker spela fotboll, ha possession och så. Det är så jag trivs, jag vill spela fotboll på marken, säger Hanna Bennison.

Men det märks stor skillnad efter EM. Fler matcher spelas på herrarnas arenor.

Everton har gjort ett lyft och ligger i mitten av tabellen. Men steget är långt till de allra största och drömmen finns att spela där.

– Men just nu tänker jag mest att jag vill få så mycket speltid som möjligt. Sen får vi se vad som händer i framtiden. Jag har kontrakt två år till.

Samma kväll som derbyt är det också allsvensk premiär för FC Rosengård I Malmö.

– Det är klart jag följer Rosengård lite extra, men det blir svårt just den här gången, säger Hanna Bennison med ett skratt. Men sen tror jag det är jätteviktigt att herrklubbarna har börjat satsa. Det är det som behövs för att lyft svensk damfotboll. Jag tror de har insett hur fort det kan gå om de satsar, när de ser hur de andra lagen gör i Europa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan